EU djupt kritisk till svenska gränskontroller

KORTNYTT. EU-kommissionen har tidigare kritiserat de svenska gränskontrollerna, men enligt en granskning från Ekot är kritiken mer omfattande än vad som tidigare varit känt. 

I en hemligstämplad rapport som Sveriges Radio Ekot tagit del av, står att stora delar av den svenska gränskontrollverksamheten bryter mot EU:s regler och att brådskande åtgärder bör vidtas.

Saknar gemensam struktur

EU-kommissionen skriver i rapporten att myndigheterna som ansvarar för gränskontrollerna saknar en gemensam struktur och genomgående enhetlighet i sitt arbetssätt. Man menar bland annat att personal saknar tillgång till viktiga databaser.  

Utöver att se till problem med övergripande strukturer delges i rapporten även kritik på detaljnivå. Till exempel kritiseras de bås där gränskontrollanterna sitter för att dels sakna insynsskydd, och dels för att vara placerade på ett sådant sätt att de försvårar för personal att bedöma passagerares eventuellt misstänkta beteenden. 

Bryter mot Schengenregelverket

Sverige anklagas även för att på flera punkter bryta mot Schengenregelverket som reglerar det gemensamma gränskontrollsamarbetet i Schengenområdet. 

– Det är naturligtvis extremt bekymmersamt och allvarligt att vi inte uppfyller Schengenkraven, men inriktningen för oss är ju naturligtvis helt klar. Det är väl klart att Sverige ska leva upp till Schengens alla krav på yttre gränskontroll, säger Patrik Engström, chef för Gränspolisen, till Ekot.

Forrige artikel Stopp för tysk vapenexport till Saudiarabien Næste artikel Danmarks ambassadör i Teheran kallas hem