Grafik: Länderna som nämndes mest i utrikesdeklarationen

UTRIKESPOLITIK. USA fick en känga. Annars var det liksom förra året Ryssland och EU som uppmärksammades mest av Margot Wallström.

Foto: Grafik: Maja Andersson/Altinget
Josefin LingströmMaja Andersson
 

 

Kartgrafiken ovan visar hur många stycken i deklarationen som utrikesministern ägnade åt respektive land. Ju intensivare färg, desto längre tid talade utrikesminister Margot Wallström (S) om landet under talet i riksdagen. Tabellen under kartan listar hur många gånger namnet på den internationella organisationen nämndes i utrikesdeklarationen.  

Precis som förra årets utrikesdeklaration, var Ryssland det land som fick mest uppmärksamhet. Hållningen till landet har fått namnet “regeringens Rysslandspolitik” och består av två delar. Den ena delen är ett fortsatt fördömande av annekteringen av Krim och ryska aggressioner i östra Ukraina.  

Läs också: Här är länderna som fick Wallströms uppmärksamhet (februari 2018)

Den andra delen är att regeringen och EU ska arbeta för att stödja det ryska civilsamhället. Den ska också öka samarbetet med Ryssland inom de områden där det finns gemensamma intressen. Exempelvis genom Östersjöstaternas råd, Barentsrådet och Arktiska rådet. 

Framhäver insatsen i FN

Sverige har haft en plats vid bordet i FN:s säkerhetsråd i två år, men vid årsskiftet lämnades platsen över till nästa land. Utrikesministern tog ändå tillfället i akt att tala om åren som passerat. 

– I början av medlemskapet var Sverige ofta en ensam röst för kvinnors deltagande i freds- och säkerhetsarbete. I dag ser allt fler rådsmedlemmar nödvändigheten att inkludera kvinnor och flickor för hållbar fred, säger Wallström i utrikesdeklarationen. 

En känga till Kina och USA

Även USA tog upp en stor del tid av ministerns 20 minuter i talarstolen. Regeringen ska värna den bilaterala relationen till USA. Samtidigt beklagas det att landet har lämnat flera avtal. Däribland nedrustningsavtalet för kärnvapen (INF). Tillsammans med Kina, fick USA också en känga av i deklarationen för den handelskonflikt som råder mellan länderna. Wallström kallar konflikten för ett “hot mot den multilaterala handelsordningen”. 

Läs också: Säkerhetsfrågorna trumfar miljön i EU-valet

Av de internationella organisationerna, nämns EU flest gånger i deklarationen. Precis som förra året. Skillnaden nu är att valkampanjerna till europaparlamentsvalet börjar dra igång. Utrikesministern poängterar att valet är viktigt för att Europa behöver rättvisa jobb och ambitiös klimatpolitik. 

– Det är också viktigt att EU får ett gemensamt asylsystem som är rättssäkert, humant och långsiktigt hållbart, där alla länder tar sitt ansvar, säger Wallström.

Nämnda personer

Margot Wallström

Tidigare utrikesminister (S), FN:s generalsekreterares särskilda representant i frågor som rör sexualiserat våld
Nordanå gymnasium, Skellefteå kommun

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00