Göran Hägglund avgår som partiledare

KRISTDEMOKRATERNA. Göran Hägglund avgår som partiledare för Kristdemokraterna. Enligt planerna ska en ny KD-ledare väljas på ett extra riksting i vår.

Johanna Alskog

Bara drygt en månad efter det att Göran Hägglund lanserade en ny inriktning för Kristdemokraternas intergrationspolitik avgår han som partiledare. Att göra ett sådant utspel så nära inpå sin avgång är inte konstigt, enligt Hägglund själv.

– Det är inte min politik enbart, utan partiets politik, sade Göran Hägglund vid en presskonferens på torsdagsförmiddagen.

Planerna på att avgå har följt honom hela hösten, men det avgörande beslutet fattade han under julhelgerna.

– Elva år är en väldigt lång tid på en sådan här post, sade Hägglund vars företrädare Alf Svensson satt på samma stol i 31 år.

– Han kommer säkert tycka att jag är en vekling som viker ner mig.

Göran Hägglunds efterträdare kommer att utses vid ett extra riksting under våren, om partistyrelsen accepterar det förslaget från Hägglund själv. Tanken är att den nya partiledaren får möjlighet att vara med och påverka det politiska innehållet inför det ordinarie rikstinget i oktober.

Som förväntat vill Hägglund inte peka ut vem som vore en lämplig efterträdare, utan överlåter det åt valberedningen och rikstinget. Bland de namn som brukar nämnas finns bland andra EU-parlamentarikern Lars Adaktusson och Ebba Busch, kommunalråd i Uppsala.

Göran Hägglund utmanades som partiledare år 2011 av Mats Odell. Hägglund ångrar inte att han tog striden.

– Jag tror det var viktigt och klokt för partiet att jag gjorde det, för den politiska inriktningen och kontinuiteten, sade Hägglund.

Det bästa han har gjort under sina elva år var att medverka till avskaffandet av fastighetsskatten.

– Det var en fråga som hade en otrolig politisk dynamik, sade Hägglund och lade sedan till bildandet av alliansen på sin topp-lista.

Nämnda personer

Göran Hägglund

Ordförande i Public service-kommittén, styrelseordförande Systembolaget, Samtrafiken och Cancerfonden, senior rådgivare Reform society
Gymnasieutbildning

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00