Går emot partilinjen – kräver republik

MONARKIN. Johanna Jönsson (C) vill tillsammans med fem andra riksdagspartier att frågan om att avskaffa monarkin väcks. Därmed går hon emot partiets officiella linje i frågan. 

Trots att socialdemokraterna har ett kongressbeslut på att avskaffa monarkin är frågan inte prioriterad. Nu hoppas bland andra Yasmine Larsson (S), riksdagsledamot och ordförande i Republikanska föreningen att regeringsformen ska ses över. Att Socialdemokraterna vill ha en bred majoritet i riksdagen för en grundlagsändring och att svenska folket bör tycka att det är en bra idé tror Yasmine Larsson är anledningen till att hennes parti inte tillsatt en utredning för avskaffandet av monarkin.

– Många av riksdagspartierna och ledamöterna känner att vi har stora utmaningar att ta itu med i Sverige, då väljer man att förbise den här frågan, säger Yasmine Larsson till Altinget.

Kungen ska kunna välja religion själv

I motionen som undertecknats av ledamöter från Socialdemokraterna, Liberalerna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Centern finns flera förslag på en förändrad regeringsform. Tills dess att monarkin helt ersätts med en republik vill de bland annat vill att statschefens åtalsimmunitet upphävs, att kungen inte ska behöva bekänna sig till ”den rena evangeliska läran”, det vill säga att den person som är Sveriges kung eller drottning själv ska kunna välja sin religion. I praktiken innebär det att tronföljare ska kunna konvertera om de så vill.

Den nuvarande regeringsformen har över 40 år på nacken och antogs 1974 i den så kallade Torekovskompromissen. I den fastslogs bland annat att statschefens uppgifter skulle vara ceremoniella och kungen fråntogs all politisk makt.

Det är första gången som avskaffandet av monarkin samlar fem partier. Johanna Jönsson (C), går emot sitt eget partis linje i frågan. Centern vill bevara monarkin i dess nuvarande form som ett kungahus som endast har en representativ funktion.

– Det här är en enskild motion, jag är inte talesperson för partiet i de här frågorna, säger Johanna Jönsson till Altinget.

Att hon inte håller med sitt parti i frågan har dock varit känt sedan tidigare menar Jönsson. Redan 2014 lämnade hon in en enskild motion om samma sak. 

Hur stor tror du chansen är att du får gehör inom Centern?

– Den tror jag är liten, men det är en levande diskussion hela tiden. Det finns säkert de som håller med mig, men de får de berätta om själva i så fall, säger hon. 

Forrige artikel Låga klimatkrav på andra länder irriterar Næste artikel Regeringen vill mota nya alkoprodukter i grind