Fys-utredning vill dubbla anslagen till friluftslivet

Dubbla anslagen till friluftslivet från 100 miljoner till 200 miljoner kronor. Det är ett av förslagen i slutbetänkandet från Kommittén för främjande av fysisk aktivitet. Friluftsfrämjandets generalsekreterare Kristina Ljungros är positiv, men ansvarig minister Jakob Forssmed (KD) avvaktar.

När utredningens slutbetänkande presenterades på Dansmuseet i Stockholm, lyftes gruppen Dans för hälsa fram som ett bra exempel på vilken roll fysisk aktivitet kan spela för välbefinnandet. 
När utredningens slutbetänkande presenterades på Dansmuseet i Stockholm, lyftes gruppen Dans för hälsa fram som ett bra exempel på vilken roll fysisk aktivitet kan spela för välbefinnandet. Foto: Anders Gustafsson/Altinget
Anders Gustafsson

– Vi är väldigt positiva till att man öppnar för en bred palett av rörelser och föreslår en fördubbling av stödet till friluftslivet, säger Friluftsfrämjandets gs Kristina Ljungros till Altinget.

Utredningen konstaterar i slutbetänkandet att vi aldrig har rört oss så lite i vardagen som nu. Detta leder bland annat till ökad psykisk ohälsa, fler med övervikt, samt att hälsoklyftorna ökar. Livslängden bland kvinnor med kortare utbildning ökar inte längre.

Sammantaget ökar samhällskostnaderna för sjukfrånvaro. Vården får fler fall av hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes-typ-2, cancer och demens.   

Altinget logoCivilsamhälle
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget civilsamhälle får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00