Första nya rättschefen klar till ”superdepartementet”

Ombyggnationen av Regeringskansliet fortsätter. Efter att rättschefen på nya klimat- och näringslivsdepartementet lämnar, ersätts denna av två. Nu har den första ersättaren blivit klar.

Inte bara Rosenbad som byggs om, arbetet med att få ihop de nya två departementen fortsätter också under våren.&nbsp; <br>
Inte bara Rosenbad som byggs om, arbetet med att få ihop de nya två departementen fortsätter också under våren. 
Foto: Anders Wiklund/TT
Jacob Hederos

Det blir Jonas Pontén som kliver upp som en av två nya rättschefer på klimat- och näringslivsdepartementet.

Pontén, som tidigare bland annat varit domare och kanslichef på riksdagens civilutskott, kommer senast från en roll som enhetschef på justitiedepartementet. Där har fastighetsrättsfrågorna varit i centrum de senaste tre åren.

– Det blir en ny roll, ett nytt departement och nya frågor. Så det är klart att det blir en ganska stor förändring, säger Pontén till Altinget.

Pontén kliver på den nya rollen den 29 maj och efterträder Maria Jonsson, som slutar på Regeringskansliet. Jonsson var tidigare också rättschef på miljödepartementet.

Men vilken portfölj Pontén kommer att få avgörs först i samband med att hans kollega tillträder. 

Vilka frågor vill du jobba med?

Foto: Regeringskansliet
– Det är ganska många frågor. Jag har i min nuvarande tjänst en del bolagsrättsliga frågor, som handlar om näringslivet på den sidan. Så det är klart att det är frågor som jag känner igen och är bekant med, säger Pontén och fortsätter:

– Men samtidigt vet jag att det på miljösidan finns jätteintressanta frågor och mycket intressant som är på gång. Jag tycker att helheten ser väldigt rolig ut, så oavsett hur portföljen blir så kommer det att bli intressant och spännande.

Inte aktuellt än hos grannen

När infrastruktur-, närings- och miljödepartementet slogs samman och delades upp i två nya skedde en omfattande chefsrockad mellan de olika departementsdelarna.

Läs också

Som en effekt ökade också antalet ärenden på flera tunga tjänstemäns bord. Det är bland annat mot den bakgrunden som två rättschefer ska tillsättas på klimat- och näringslivsdepartementet.

Men till skillnad från på klimat- och näringslivsdepartementet, så är inte planen att det andra nya departementet som samlar landsbygds- och infrastrukturfrågorna får samma förstärkning.

– Det är mycket och det var nästan så att man tänkte att lagstiftningsportföljen här skulle vara större här än på klimat- och näringslivsdepartementet. Men än så länge tycker jag att det funkar bra, säger Egon Abresparr, rättschef på landsbygds- och infrastrukturdepartementet och tidigare expeditionschef på miljödepartementet, till Altinget.

Han tillägger vidare:

– Rättssekretariaten är inte heller lika stora. Vi håller på att rekrytera på vakanta tjänster och räknar med att bli ett knappt 30-tal medarbetare, så vårt rättssekretariat är inte så stort som klimat- och näringslivsdepartementet, som jag tror har 35-40 medarbetare.

Pontén, vars ersättare på enheten ännu inte är klar, hoppas få sällskap på nya jobbet innan sommaren.  

– Det vore kul, så att vi hinner lära känna varandra innan vi går på semester, säger han.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00