Debatt

Förskoleupproret: Lägg prestige åt sidan – utred förskolan

DEBATT. Alla partier vill ha en jämlik och fungerande förskola, men så ser inte verkligheten ut i dag. Det krävs en utredning kring förskolans behov, skriver ledningsgruppen i Förskoleupproret.

Foto: Pixabay
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Den 2 februari meddelade Daniel Riazat (V) våra medlemmar i Förskoleupproret på Facebook att Vänsterpartiet skulle lägga fram ett utskottsinitiativ med förslag att regeringen ska tillsätta en utredning om förskolan, liknande den om grundskolan. Då skulle det finns en möjlighet till en blocköverskridande överenskommelse för förskolan som håller över tid.

Samtliga debattörer

Annica Järking
Katrin Nörthen
Annette Nord
Monica Lindström
Anki Jansson
Diana Hall

Detta är något Förskoleupproret har efterfrågat sedan 2017 och som vi på ett mötet den 6 november 2019 också diskuterade med samtliga partier.

Några dagar efter att vi fått detta positiva besked om utskottsinitiativet ställde sig Lärarförbundet bakom och bekräftade det i en artikel på Altinget skriven tillsammans med Daniel Riazat (V).

Hoppas även Kommunal stödjer

Det är glädjande att se att vårt arbete i Förskoleupproret kring förskolan har gett ringar på vattnet och att Lärarförbundet nu tar fasta på det. Givetvis avvaktar vi också Kommunal och hoppas att även de öppet stödjer initiativet.

Vi kan med detta också nu lugna Lärarförbundets oro över att vi, med snart 35 000 medlemmar, skulle utgöra ett hinder och riskera att motarbeta förbundet på något sätt. Tvärtom. Vi kan äntligen välkomna Lärarförbundet under vår slogan ”Framtiden börjar i förskolan”.

Målet ligger närmare

Vårt mål ligger fast: ”En blocköverskridande, rikstäckande överenskommelse för en demokratiskt, socialt, miljömässigt och ekonomiskt hållbar förskola med likvärdig kvalitet där det ges förutsättningar för att nå målen enligt styrdokumenten.”

Att det målet ska uppnås ligger nu närmare än någonsin tidigare, förutsatt att alla partier ansluter till utskottsinitiativet om att en utredning kring förskolans behov måste göras.

Lägg prestigen åt sidan

Samtliga partier vill ha en jämlik och fungerande förskola. Samtliga partier har vetskap om att så inte är fallet. Det mest naturliga är att samtliga partier nu lägger prestige åt sidan och trycker grönt för initiativet.

Läs också

Dokumentation

Läs tidigare inlägg i debatten: 

V och Lärarförbundet: Nu tvingar vi regeringen att ta tag i förskolan

Arbetssituationen i förskolan är ohållbar och likvärdigheten minskar, men regeringen är helt passiv. Därför är det dags för riksdagen att agera. Det skriver Lärarförbundet tillsammans med Vänsterpartiets Daniel Riazat.


Nämnda personer

Daniel Riazat

Riksdagsledamot (V), utbildningspolitisk talesperson
Studier i statsvetenskap

Johanna Jaara Åstrand

Förbundsordförande Sveriges lärare
Lärare (Umeå uni. 1996)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00