Före detta Frontexchef blir kandidat för franska ytterhögern

Det franska ytterhögerpartiet Nationell samling får förstärkning till EU-valet. Han heter Fabrice Leggeri och är en kontroversiell före detta chef vid EU:s gränsmyndighet Frontex och kandiderar nu till Europaparlamentet. 

Den före detta högt uppsatta EU-tjänstemannen Fabrice Leggeri kandiderar nu till EU-parlamentet för franska Nationell samling. 
Den före detta högt uppsatta EU-tjänstemannen Fabrice Leggeri kandiderar nu till EU-parlamentet för franska Nationell samling. Foto: Virginia Mayo/AP
Sofia Martinson

Tjänstemannen, som även har bakgrund i den franska statsförvaltningen och EU-kommissionen, meddelade i Le Journal du Dimanche att han kandiderar till Europaparlamentet. 

Fabrice Leggeri kommer att stå på plats tre på franska Marine Le Pens parti Nationell samlings lista. Leggeri fick kliva av som chef över Frontex år 2022, efter att det uppdagades att myndigheten använt olagliga metoder för att avvisa migranter vid EU:s yttre gräns. Kraven på hans avgång kom bland annat från Sveriges kommissionär Ylva Johansson, som ansvarar för migrationsfrågor.

Nu kliver den före detta Frontexchefen in i partipolitiken. Han skriver på X att hans erfarenheter från Frontex har bidragit till beslutet.

”Vi behöver kämpa mot migrationen som översvämmar EU. Den är ett nederlag för EU-kommissionen och Eurokraterna där. Det är dags att ta till konkreta åtgärder för att skydda våra gränser”.  

55-åringen fortsätter med att kritisera EU:s migrationspakt som klubbades igenom strax innan jul. 

”Migrationspakten gynnar inflödet av migranter till EU och förödmjukar medlemsstaternas suveränitet”. 

Frankrikes ytterhögerpartier spås gå framåt kraftigt i sommarens val. Nationell samling ser ut att kunna få så mycket som en tredjedel av rösterna, rapporterar bland annat Politico. Frankrike håller val till Europaparlamentet den nionde juni.

Läs också

Läs också


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00