Folkbildningen: Oppositionen vädjar om ”tankepaus” – lägger utskottsinitiativ

En konsekvensanalys av nedskärningarna på folkbildningens anslag. Ett nej till förslaget att ta ifrån Folkbildningsrådet uppgiften att fördela anslaget mellan folkhögskolor och studieförbund. Och invänta Christer Nylanders utredning innan förslagen på styrning och uppföljning drivs igenom. Det är kraven i ett utskottsinitiativ från S, V och MP.

Oppositionspartiernas krav om folkbildningen framfördes av de kulturpolitiska talespersonerna Lawen Redar (S), Amanda Lind (MP) och Vasiliki Tsouplaki (V).<br>
Oppositionspartiernas krav om folkbildningen framfördes av de kulturpolitiska talespersonerna Lawen Redar (S), Amanda Lind (MP) och Vasiliki Tsouplaki (V).
Foto: Anders Gustafsson/Altinget
Anders GustafssonMiranda Olsson

Det var efter tisdagens sammanträde i kulturutskottet, där kulturminister Parisa Liljestrand (M) närvarade, som Lawen Redar (S), Vasiliki Tsouplaki (V) och Amanda Lind (MP) berättade om sina planer vid en presskonferens i riksdagen.

Initiativet kommer efter regeringens budgetproposition, där det framgår att studieförbundens anslag kommer att trappas ned med 500 miljoner till 2026, jämfört med i dag. Samtidigt som folkhögskolorna får ett tillskott med 100 miljoner kronor 2024.

{{toplink}}
Altinget logoCivilsamhälle
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget civilsamhälle får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
Läs också

0:000:00