Finansministern: Vi har dröjt för länge med att betala ut statsbidrag

STATSBIDRAG. Finansminister Magdalena Andersson (S) talade på SKL:s valkongress men gav inga svar på frågor om vårbudgeten. Däremot medgav hon att regeringen väntat för länge med att fördela medel från M+KD-budgeten.

Finansminister Magdalena Andersson (S) höll under tisdagen ett föredrag på Sveriges kommuner och landstings valkongress i Stockholm. Ämnet var det ekonomiska läget i Sverige. Sveriges ekonomi befinner sig i en avtagande trend. Enligt SCB:s statstik har överskottet hos Sveriges regioner och kommuner nästan halverats år 2018, jämfört med året innan. Samtidigt har staten ett överskott på hela 80 miljarder kronor och den lägsta skulden på 40 år.

Gav inget svar om vårbudgeten

En fråga som ställdes flera gånger under kongressen var hur mycket och på vilket sätt staten skulle ge kommuner och regioner det stöd de efterfrågar. Men finansministern kunde inte ge några uttömmande svar, vare sig till SKL:s kongressombud eller senare till media. Magdalena Andersson hänvisade till att förhandlingar pågår, å ena sidan med SKL å andra sidan Miljöpartiet, Centern och Liberalerna vad gäller vårbudgeten.

Medgav försening

Magdalena Andersson hade däremot inga större problem med att tala om den budget som gäller för tillfället. Kristdemokraten Acko Ankarberg Johansson har i Altinget kritiserat regeringen för att ha väntat för länge med att fördela de medel som finns i M+KD-budgeten. Magdalena Andersson medger att regionerna har fått vänta alltför länge.

– Det är riktigt. Alla avtal inom vården är inte klara, säger Magdalena Andersson till Altinget.

Läs också: Osäkert vad som händer med den nya kömiljarden

Orsaken – M och KD:s riktade statsbidrag

Men enligt finansministern beror förseningen på att Moderaterna och Kristdemokraterna valt att arbeta med riktade snarare än generella statsbidrag i sin budget.

– Det är skillnad när det gäller generella statsbidrag. De gäller på direkten och det är lätt för kommunerna att se vad man får använda. Det är klart att nu försöker vi så snabbt det bara är möjligt att skriva avtal med SKL om hur de här pengarna ska användas, säger Magdalena Andersson.

Forrige artikel S-profil utsedd till årets opinionsbildare S-profil utsedd till årets opinionsbildare Næste artikel Jens Holm lämnar EU-nämnden Jens Holm lämnar EU-nämnden