Fick gå efter it-skandalen – blir statssekreterare igen

NAMN. Statssekreteraren Emma Lennartsson fick sparken efter it-skandalen på Transportstyrelsen. Nu får hon toppjobb på finansdepartementet.

Emma Lennartsson var tidigare statssekreterare hos statsminister Stefan Löfven. Men sommaren 2017 uppdagades stora problem med outsourcingen av it-uppgifter på Transportstyrelsen. 

Då fick Lennartsson sluta med omedelbar verkan till följd av sin informationshantering av Transportstyrelsens it-brister. 

Senare samma år utsågs hon till ekonomidirektör i Region Uppsala. I somras steg hon in som tillförordnad regiondirektör till dess att en ny hade rekryterats. 

Efterträder Elger

Nu meddelar regeringen att Emma Lennartsson har utsetts till ny statssekreterare på finansdepartementet. Hon kommer ha ansvar för budgetfrågor hos finansminister Magdalena Andersson (S).

Lennartsson efterträder Max Elger, som blir statssekreterare med ansvar för ekonomisk politik och internationellt ekonomiskt samarbete. Lennartsson är i grunden utbildad nationalekonom med examen från Handelshögskolan i Stockholm.

Forrige artikel Nya kursplaner släppta: Nya kursplaner släppta: "Ändringar som vi hoppas lugnar alla" Næste artikel Han ska sätta deadline för sista droppen bensin Han ska sätta deadline för sista droppen bensin
Överblick: Bombvåg över Sverige men trygg är man i Hammarö kommun

Överblick: Bombvåg över Sverige men trygg är man i Hammarö kommun

ÖVERBLICK. I dag röstar riksdagen om man ska bromsa nedläggningen av Ringhals och ministrar och aktivister talar om hedersförtryck på Fadimedagarna. Flera explosioner i bostadsområden de senaste dagarna skakar Sverige och inrikesminister Mikael Damberg (S) vill slå tillbaka.

Opinionsskräck för januaripartierna

Opinionsskräck för januaripartierna

PROBLEM. Januariavtalet har fyllt ett år. Samtidigt kommer en sammanställning av opinionsmätningar som visar att SD är största parti och att M, KD, SD skulle få en egen majoritet om det vore val i dag.

Friskolornas riksförbund: Släpp idén om etableringsstopp

Friskolornas riksförbund: Släpp idén om etableringsstopp

DEBATT. Ett etableringsstopp för konfessionella skolor riskerar att leda till diskriminering och extremism. Att förbjuda en hel kategori skolor baserat på enskilda problem är dessutom varken rättssäkert eller genomförbart, skriver Ulla Hamilton.