Fi kritiskt till SVT – får inte vara med i valsatsning

KORTNYTT. Endast partier som finns representerade får delta i SVT:s olika satsningar inför valet. Feministiskt Initiativ är kritiskt och menar att det påverkar partiets möjlighet att nå ut på riksnivå. 

Inför riksdagsvalet 2014 var Feministiskt Initiativ med i SVT:s valkompass. Nu meddelar SVT att partiet inte kommer att vara med den här gången. Anledningen är att SVT väljer att endast ta med de partier som redan finns representerade i riksdagen. 

Läs också: Väljare är flockdjur – och vi röstar om mamma påminner

SVT:s kriterium att partiet måste vara representerat bygger på att partiet har mandat i den församling som kompassen speglar, med andra ord kommer Fi att finnas med i valkompasserna för de folkvalda församlingar där partiet finns i dag, vilket är 13 kommuner. 

Detta gäller inte bara för valkompassen, utan även för medverkan i SVT:s partiledardebatter och intervjuer med partiledare. Sammantaget menar Fi att det begränsar partiets möjlighet att nå ut på riksnivå inför valet. 

Läs också: Tv-avgiften ska tas via skattesedeln

– I en tid då falska nyheter och antidemokratiska påverkanskrafter hotar valdebatten är väljarnas tillgång till saklig information viktigare än någonsin. Public service oberoende och opartiska informationsuppdrag är avgörande i detta. Jag hoppas att SVT fortsätter på sin öppna linje att informera medborgarna om alla politiska alternativ, inte bara de med makt och inflytande, säger Amanda Mogensen kommunikationsansvarig på Fi, till Feministiskt Perspektiv. 

Forrige artikel 195 miljoner för kortare cancerköer Næste artikel Regeringen utreder ämnesbetyg
Här är alla 23 ministrar i nya regeringen

Här är alla 23 ministrar i nya regeringen

REGERING. Sveriges nya regering består av 23 ministrar, fem från Miljöpartiet och 18 från Socialdemokraterna. Det är lika många statsråd som i förra regeringen. Könsfördelningen är 12 kvinnor och elva män, vilket också är oförändrat jämfört med förra regeringen. Miljöpartiet får en minister mindre, Socialdemokraterna en mer.