Färre svenskar vill sola

KORTNYTT. Andelen svenskar som gillar att vara i solen har minskat jämfört med förra året och de som inte är intresserade av att vara solbruna har blivit fler, visar en undersökning från Strålsäkerhetsmyndigheten. 

Undersökningen från Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, visar att svenskar tycker mindre om att vara i solen. Andelen har minskat från 83 till 75 procent mellan år 2017 och år 2018. Samtidigt har andelen som säger att de inte har något intresse av att vara solbruna ökat från 34 till 41 procent.

– Det som sticker ut i positiv bemärkelse är attitydförändringen hos svenskar när det gäller att vara solbrun. Tidigare har det varit tydligt att svenskar förknippar solbrunhet med snygghet och hälsosamhet, men nu ser vi skillnad, säger Hélène Asp, enhetschef på Strålsäkerhetsmyndigheten i ett pressmeddelande.

Det är tidigare känt att antalet hudcancerfall i Sverige ökar med ungefär sex procent per år, enligt forskare vid Karolinska Institutet.

– Vi vill ju på sikt minska antalet hudcancerfall. Vi har som mål att minska antalet till 2020 och hamna på samma nivå som 2000. Det kommer vi inte att uppnå. Men jag tror att vi har en möjlighet att vända den här trenden eftersom vi ser att vårt arbete har gett resultat, säger Asp.

Läs mer: Hantering av jodtabletter behöver ses över

Forrige artikel Sommarens hetta ledde till ökad dödlighet Næste artikel Riksdagsledamöter vill byta namn