Få försvarspolitiker vill överge riksdagen

Försvarsutskottets verkliga veteran, liberalen Allan Widman, är i färd med att lämna riksdagen. Även Miljöpartiets försvarspolitiska talesperson Elisabeth Falkhaven tackar för sig vid mandatperiodens slut. I övrigt hoppas partiernas försvarspolitiker på att återvända till riksdagen efter valet.

20 år i försvarsutskottet när mandatperioden är över. Nu är Allan Widman (L) på väg att lämna politiken efter vad han kallar för en lång värnplikt. Men i övrigt är det få av försvarspolitikerna som vill sluta vid valet.
20 år i försvarsutskottet när mandatperioden är över. Nu är Allan Widman (L) på väg att lämna politiken efter vad han kallar för en lång värnplikt. Men i övrigt är det få av försvarspolitikerna som vill sluta vid valet.Foto: Anders Wiklund/TT
Johanna Alskog

Partiernas försvarspolitiker är en ovanligt stabil skara inför höstens riksdagsval. Alla utom två hoppas ta sig in i riksdagen igen vid valet. En av de två som inte kandiderar är veteranen Allan Widman (L). Han konstaterar att han kommer vara uppe i 20 år i försvarsutskottet när mandatperioden är över, konstaterar han. Till och med när han var ordförande i EU-nämnden lyckades han bibehålla sin plats i försvarsutskottet, tack vare att sammanträdesdagarna inte krockade.

– Det är många som trivs i försvarsutskottet. Man sitter ofta gärna och länge, säger han till Altinget.

Men nu kliver han ur riksdagspolitiken. Han kandiderar inte heller för Liberalerna i vare sig region- eller kommunalvalet.

Altinget logoSäkerhet
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget säkerhet får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00