Få försvarspolitiker vill överge riksdagen

Försvarsutskottets verkliga veteran, liberalen Allan Widman, är i färd med att lämna riksdagen. Även Miljöpartiets försvarspolitiska talesperson Elisabeth Falkhaven tackar för sig vid mandatperiodens slut. I övrigt hoppas partiernas försvarspolitiker på att återvända till riksdagen efter valet.

20 år i försvarsutskottet när mandatperioden är över. Nu är Allan Widman (L) på väg att lämna politiken efter vad han kallar för en lång värnplikt. Men i övrigt är det få av försvarspolitikerna som vill sluta vid valet.
20 år i försvarsutskottet när mandatperioden är över. Nu är Allan Widman (L) på väg att lämna politiken efter vad han kallar för en lång värnplikt. Men i övrigt är det få av försvarspolitikerna som vill sluta vid valet. Foto: Anders Wiklund/TT
Johanna Alskog

Partiernas försvarspolitiker är en ovanligt stabil skara inför höstens riksdagsval. Alla utom två hoppas ta sig in i riksdagen igen vid valet. En av de två som inte kandiderar är veteranen Allan Widman (L). Han konstaterar att han kommer vara uppe i 20 år i försvarsutskottet när mandatperioden är över, konstaterar han. Till och med när han var ordförande i EU-nämnden lyckades han bibehålla sin plats i försvarsutskottet, tack vare att sammanträdesdagarna inte krockade.

– Det är många som trivs i försvarsutskottet. Man sitter ofta gärna och länge, säger han till Altinget.

Men nu kliver han ur riksdagspolitiken. Han kandiderar inte heller för Liberalerna i vare sig region- eller kommunalvalet.

– Jag har varit förtroendevald i 36 år. Det är en lång värnplikt, säger Widman som siktar på att skriva en bok om sin tid i riksdagspolitiken.

Miljöpartiets försvarspolitiska talesperson, Elisabeth Falkhaven, har endast suttit i riksdagen en mandatperiod. Uppdraget som riksdagspolitiker är roligt, men hon längtar hem.

– Jag trivs inte jättebra i Stockholm. Jag vill vara på landet, med mina djur och nära den gröna skogen, säger Elisabeth Falkhaven till Altinget.

Försvarspolitiken var ett nytt område för henne när hon tog plats i försvarsutskottet hösten år 2018.

– Det är ett jätteintressant område. Det är allvarsamma frågor. Just nu känns det otroligt viktigt och jag tror tyvärr inte det kommer bli lugnt i omvärlden igen på ett bra tag. Det är en viktig position i försvarsutskottet säger hon.

Allan Widman är inte bekymrad för att det ska uppstå en försvarspolitisk lucka i de liberala leden när han gör sin sorti.