EU-rivaler ger sig ut på gemensam valturné

EU-parlamentarikerna Alice Bah Kuhnke (MP) och Tomas Tobé (M) åker ut på gemensam debatturné inför valet till Europaparlamentet. ”Jag hoppas på att vi kan öka valdeltagandet”, säger Tobé.

Tillsammans kommer Alice Bah Kuhnke och Tomas Tobé besöka minst åtta städer.
Tillsammans kommer Alice Bah Kuhnke och Tomas Tobé besöka minst åtta städer.Foto: Pontus Lundahl/TT
Axel Hyttnäs Telin

De politiska motståndarna Alice Bah Kuhnke och Tomas Tobé åker ut på debatturné, i ett försök att öka intresset för EU-valet som hålls i juni. Endast 55 procent av de röstberättigade svenskarna röstade i förra valet – och då var det ändå nytt svenskt rekord.

– Både Alice Bah Kuhnke och jag fick ett starkt stöd från svenska folket i förra valet. Jag hoppas på att vi kan bidra till att öka valdeltagandet genom att visa på att det finns tydliga politiska alternativ, säger Tobé till Altinget.

Det är väljarna som bestämmer debattämnena. Tomas Tobé tror att migration och brottsbekämpning kommer att dominera debatten. Båda debattörerna tror att klimatet blir en het fråga.

– Klimatet är vår stora ödesfråga. Förra året var det varmaste året någonsin uppmätt. Vi måste se till att EU bedriver en klimatpolitik som minskar utsläppen och som ökar förutsättningarna för liv, säger Bah Kuhnke.

Åtta städer

EU-parlamentarikerna besöker minst åtta städer under våren.

  • Uppsala
  • Gävle
  • Lund
  • Helsingborg
  • Göteborg
  • Borås
  • Stockholm
  • Västerås

Bah Kuhnke och Tobé turnerade ihop även inför förra valet, men i en mindre utsträckning än det som nu är planerat.

Varför åker du ut på debatturné med just Alice Bah Kuhnke, och inte med S som är ett större parti?

– Socialdemokraterna verkar mest se Europavalet som en mellanakt inför nästa riksdagsval. Jag noterar att deras partisekreterare nu har haft flera presskonferenser. Jag väntar fortfarande på att de där kandidaterna ska dyka upp, säger Tomas Tobé.

MP står ännu längre från SD:s politik än Moderaternas, varför inte åka ut på turné med SD?

– Jag kommer ju möta även SD:are i debatter runt om i landet. Men det är de konservativa som sitter på makten att välja att samarbeta med SD och deras gelikar, eller samarbeta med oss i mitten, säger Alice Bah Kuhnke.

Vill inte dela kupé med Tobé

Det har ofta blivit livliga diskussioner när de två EU-parlamentarikerna har mötts i debatter. Men Tomas Tobé tror inte att det blir något problem att hålla sams under resan.

– Det är uppenbart att det kommer att bli väldigt heta debatter. Men sen kan man också uppskatta en person från de politiska motståndarna, säger han.

Alice Bah Kuhnke hoppas på att de inte måste resa tillsammans.

– Jag kommer ju åka tåg överallt. Jag vet inte hur Tomas Tobé kommer ta sig dit, men jag ska nog inte sitta bredvid honom på tåget. Det är nog bra – annars blir jag nog alldeles för uppeldad innan jag väl ställer mig på scenen.

Nämnda personer

Tomas Tobé

Europaparlamentariker (M)
Medie- och kommunikationsvetenskap (Högskolan i Gävle, 1998-1998)

Alice Bah Kuhnke

Europaparlamentariker (MP), ledamot i partistyrelsen
fil. kand. statsvetenskap (Stockholms uni., 2003)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00