Så ska lagarna mot barnsexbrott skruvas åt

AI-genererade bilder på övergrepp av barn ska förbjudas, preskriptionstider för övergrepp av barn förlängas och stödet till offren öka. Det är några av ändringar av EU:s regler gällande sexuella övergrepp på barn som EU-kommissionen föreslår.

EU-kommissionen presenterade på tisdag sitt förslag för att revidera EU-lagarna om sexuella övergrepp på barn så att de bland annat omfattar AI-genererade bilder samt så kallade pedofilmanualer.
EU-kommissionen presenterade på tisdag sitt förslag för att revidera EU-lagarna om sexuella övergrepp på barn så att de bland annat omfattar AI-genererade bilder samt så kallade pedofilmanualer.Foto: Jonas Ekströmer/TT
Natacha López

Enligt EU-kommissionens uppgifter drabbas så pass många som vart femte barn av någon form av sexuellt våld, på eller utanför nätet. Övergreppen mot barn har också ökat de senaste åren. 2022 rapporterades en och en halv miljoner fall av sexuella övergrepp mot barn, jämfört med en miljon ett år tidigare.

EU:s inrikeskommissionär Ylva Johansson har deklarerat att kampen mot barnsexbrott är en prioritet för henne under denna mandatperiod och i tisdags presenterade hon det hon kallar för sista steget i strategin för att bekämpa sexuellt utnyttjande av barn.

– Detta har stått högt på min dagordning under hela perioden, intygade Johansson.

Altinget logoEU
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget eu får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00