Ernkrans lagändring: Lärosäten ska hyra ut lägenheter

FÖRORDNING. Lärosätena har ofta lägenheter som de hyr ut till utbytesstudenter och gästforskare. Nu beslutar regeringen att lärosätena ska kunna hyra ut dess till andra studenter för att inte ha tomma lägenheter under coronakrisen.

Foto: Ali Lorestani/TT
Josefin Lingström

Under måndagen höll Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning och forskning, en pressträff om lärosätenas situation. Där presenterades ett nytt regeringsuppdrag till Universitetskanslersämbetet (UKÄ). Myndigheten ska undersöka hur coronapandemin har påverkat lärosätena. De ska följa upp konsekvenser för lärosätena med anledning av de beslut som fattats och de insatser som gjorts under våren.

Uppdraget ska redovisas i december 2022.

– Forskare, lärare, studenter och annan personal har varit hårt belastade och har fått ställa om till nya arbetssätt på mycket kort tid, framför allt genom övergången till distansundervisning. Vi behöver kunna följa resultaten av insatserna och dra lärdom av effekterna på högre utbildning och forskning på både kort och lång sikt, säger Ernkrans om uppdraget.

Hyra ut tomma lägenheter 

Regeringen har även beslutat om en ny förordning för lärosätena. Den innebär att lärosätena tillfälligt kan hyra ut bostäder till andra studenter. På grund av coronapandemin har antalet inresande utbytesstudenter och gästforskare avtagit. Lärosätena har därmed befintliga lägenheter för dessa grupper som nu står tomma.

Genom att kunna hyra ut dessa tillfälligt till studenter så behöver de inte säga upp lägenheterna. Lärosätena kan då även undvika att få kraftigt ökade kostnader på grund av minskade hyresintäkter. Den nya förordningen gäller från 1 augusti i år till 31 juli 2021.

Nämnda personer

Matilda Ernkrans

Riksdagsledamot (S), vice ordförande i EU-nämnden, ledamot i partistyrelsen
fil. kand i statskunskap och sociologi (Örebro uni., 2002)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00