Elsa Widding (SD): Jag har inte blivit petad

SD:s klimatprofil Elsa Widding säger till Altinget att hon är mycket nöjd med att inte längre vara ledamot i miljö- och jordbruksutskottet. Hon vill ha en friare roll som politiker. ”Jag har inte riktigt tid att sitta där”, säger hon.

Elsa Widding (SD) har suttit i miljö- och jordbruksutskottet sedan hon valdes in i riksdagen i höstas: ”Det är inte många gånger jag har fått yttra mig”, säger hon till Altinget.<br>
Elsa Widding (SD) har suttit i miljö- och jordbruksutskottet sedan hon valdes in i riksdagen i höstas: ”Det är inte många gånger jag har fått yttra mig”, säger hon till Altinget.
Foto: Jonas Ekström/TT
Johanna Alskog

Sverigedemokraterna flyttar Elsa Widding från uppdraget som ledamot i miljö- och jordbruksutskottet till en roll som suppleant i skatteutskottet. Men även om den omdiskuterade klimatdebattören därmed får ett minskat inflytande i det formella riksdagsarbetet, så handlar det absolut inte om någon petning. Det säger Elsa Widding nu till Altinget.

Tvärtom är hon mycket nöjd med att få vad hon kallar en friare roll och mer tid över att driva klimatfrågan på sitt eget vis. Sedan i december har Elsa Widding begärt att få byta utskott och inte längre vara ordinarie ledamot, allra helst ”inget utskott alls”.

Nu är du inte längre ledamot i miljö- och jordbruksutskottet utan suppleant i skatteutskottet. Är du nöjd med det?

– Jag är jättenöjd. Jag är glad. Vad jag förstår är det dessutom vanligt att folk byter utskott, säger hon till Altinget.

En skillnad är väl att få politiker är så profilerade inom en fråga som du är på klimatfrågan?

– Det finns många i partiet som är duktigare än jag är på miljöpolitiken, Staffan Eklöf till exempel. Miljö- och jordbruksutskottet är ju inte bara klimat. Martin Kinnunen kan klimatfrågan och han är en skicklig politiker. Därför är det logiskt att han är politisk talesperson. Vi kompletterar varandra. Han gör ett superbra jobb.

Hur vill du använda den extra tid som du nu har frigjort genom att minska på riksdagsarbetet?

– Att vara politiker är inte bara att sitta i ett utskott. Jag tror att jag kan göra nytta i skatteutskottet. Det ska bli jättekul, det är inte så att jag inte kan de frågorna.

– Men jag vill få tid att hålla ännu fler föreläsningar än i dag. Skriva interpellationer. Skriva debattartiklar. Delta i olika projekt kring vindkraft. Träffa människor inom näringslivet. Jag har inte tänkt att ligga på latsidan.

”Inte många gånger jag fått yttra mig”

Elsa Widding säger till Altinget att det handlar om att optimera den tid man har. För hennes del är det inte effektivast att påverka i klimat- och energipolitiken genom arbetet i miljö- och jordbruksutskottet.

– Det är inte många gånger jag har fått yttra mig där. Jag har inte riktigt tid att sitta där. Inte med tanke på hur mycket det är jag behöver göra. Dygnet har bara 24 timmar, säger Elsa Widding.

Widdings avtryck i riksdagsarbetet

Elsa Widding skapade mycket debatt när hon deltog i en allmänpolitisk klimat-, energi- och miljödebatt i riksdagen i oktober förra året, där hon bland annat ifrågasatte att det skulle råda en klimatkris. Efter det har hon endast återvänt till talarstolen en enda gång, vid en frågestund med ministrar i februari.

Hon har inte skrivit någon interpellation, skriftlig fråga eller enskild motion. Däremot har hon undertecknat ett antal av partiets gruppmotioner, på miljöområdet.

Läs också

Nämnda personer

Elsa Widding

Riksdagsledamot (-)
Civilingenjörsexamen (Chalmers, 1993)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00