SD:s Elsa Widding petas från miljö- och jordbruksutskottet

Den profilerade debattören och SD-ledamoten Elsa Widding, som gjort sig ett namn genom sina kritiska inlägg om klimatforskning och klimatpolitik, blir av med sin plats i miljö- och jordbruksutskottet. 

Elsa Widding (SD) har efter ett första uppmärksammat framträdande i riksdagens talarstol hållit en låg profil och under sin tid som ledamot ännu inte skrivit någon interpellation, skriftlig fråga eller enskild motion.
Elsa Widding (SD) har efter ett första uppmärksammat framträdande i riksdagens talarstol hållit en låg profil och under sin tid som ledamot ännu inte skrivit någon interpellation, skriftlig fråga eller enskild motion.Foto: Jonas Ekström/TT
Jacob HederosJohanna Alskog

Sverigedemokraterna flyttar den profilerade klimatdebattören och riksdagsledamoten Elsa Widding från miljö- och jordbruksutskottet till skatteutskottet.

Partiets miljö- och klimatpolitiska talesperson Martin Kinnunen leder SD:s arbete i miljö- och jordbruksutskottet. 

Elsa Widding togs in som en profilerad rekrytering för att jobba med de här frågorna. Varför flyttas hon? 

– Den frågan får ställas till gruppledningen. Däremot var det inte förberett vilket utskott hon skulle jobba i när listorna sattes. Det jag vet är att hon verkade kunna jobba i vilket utskott om helst, det var den kommunikationen vi fick från henne i alla fall, säger han till Altinget.

Gjorde partiets energiutredning

Elsa Widding fick i somras ett uppdrag från Sverigedemokraterna, innan hon satt i riksdagen, att leda en energiutredning åt partiet. I uppdraget ingick bland annat att överväga hur ett nytt ägardirektiv bör formuleras till Vattenfall.

I skatteutskottet tar Elsa Widding nu över Josef Franssons plats som suppleant.

– Nu får de in en ny arbetande ersättare i skatteutskottet, genom Elsa, som primärt ska jobba i skatteutskottet. Men Josef kommer fortfarande vara kvar som ledamot i näringsutskottet, säger Kinnunen. 

Det här innebär att ni förlorar manskap i gruppen i miljö- och jordbruksutskottet?

– Vi kommer inom kort att lösa det med en ny ledamot. Vi lyckades inte direkt, men det blir alltid så när man flyttar folk. Det får alltid lite efterverkningar genom rockader. Men det kommer nog att lösa sig kanske i nästa vecka. Till dess klarar vi oss.

Foto: Sverigedemokraterna

Om det är Josef Fransson, som suttit i miljö- och jordbruksutskottet under de senaste två mandatperioder, som ska ta över Widdings plats vill Kinnunen inte svara på. Han vill inte heller uttala sig om varför Widding får byta utskott och inte längre har någon utskottsplats som ledamot.

Altinget söker Elsa Widding samt gruppledaren Henrik Vinge och vice gruppledaren Linda Lindberg. De har inte återkommit innan publicering.

Läs också

Har gjort litet avtryck i riksdagsarbetet

Den senaste tiden har Elsa Widding uppmärksammats för att ha anklagat författaren Maths Nilsson för att ändra på hennes Wikipediasida. Hon har anmält de, enligt henne, ”olagliga” ändringarna till Säpo, rapporterade bland andra Aftonbladet.

Elsa Widdings första framträdande i riksdagens talarstol blev också medialt mycket uppmärksammat. Det var i en allmänpolitisk debatt i oktober om klimat, energi och miljö som hon bland annat sade att det saknas vetenskapligt stöd för att världen befinner sig i en klimatkris.

Hon sade även att:

– När det gäller extremväder är egentligen det enda som det finns statistiska bevis för att värmeböljorna blir lite varmare. Men variansen har inte förändrats. Också kylan blir mindre kall, om man kan uttrycka sig på det sättet, vilket betyder att det är väsentligt färre som dör av kyla i dag. På totalen är det alltså, om man nu kan prata i sådana ordalag, någonting positivt som har hänt. 

Efter det har Widding endast återvänt till talarstolen en enda gång. Det var vid en frågestund med ministrar i februari.

Elsa Widding har inte skrivit någon interpellation, skriftlig fråga eller enskild motion. Däremot har hon undertecknat ett antal av partiets gruppmotioner på miljöområdet.

Övriga SD-ledamöter i miljö- och jordbruksutskottet, förutom Martin Kinnunen, är Beatrice Timgren och Staffan Eklöf.

Altingets gratis nyhetsbrev

Nämnda personer

Elsa Widding

Riksdagsledamot (-)
Civilingenjörsexamen (Chalmers, 1993)

Martin Kinnunen

Riksdagsledamot (SD), ledamot i partistyrelsen, miljöpolitisk talesperson
fil. kand. i nationalekonomi (Stockholms uni.)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00