Ekström utan riksdagsplats: ”Vill fortsätta göra nytta”

Utbildningsminister Anna Ekström kandiderade inte till riksdagen. När den nya regeringen nu tar plats får hon därför se sig om efter annat jobb. Altinget har intervjuat henne om tiden som minister och framtidsplanerna.

Ministrar i Magdalena Anderssons regering på Socialdemokraternas valvaka 2022.
Ministrar i Magdalena Anderssons regering på Socialdemokraternas valvaka 2022. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Flera S-ministrar går till riksdagen när den nya regeringen intar Rosenbad. Men bara hälften av ministrarna kandiderade i valet. Utbildningsminister Anna Ekström och skolminister Lina Axelsson Kihlblom tillhör dem som får se sig om efter nya jobb.

– Det är klart att jag hade varit gladare om Magdalena Andersson fortsatt som statsminister, men det är också stort att leva i en demokrati och veta att när dagen då man inte längre samlar en riksdagsmajoritet kommer, så blir det en ordnad övergång. Och nu är den dagen här, säger Anna Ekström till Altinget. 

Även om jag hade hanterat kriser innan, så kunde inget mäta sig med den krishantering som de här mandatperioderna har inneburit.

Ekström har suttit som minister sedan 2016. Då som gymnasie- och kunskapslyftsminister och sedan 2019 som utbildningsminister. I Magdalena Anderssons regering 2021 fick hon ansvar för högre utbildning och forskning samt vuxnas lärande.

– Efter många decennier i domstol, fackföreningar, myndighet och akademi har det varit en ynnest att få använda all min kunskap och erfarenhet i regeringen, säger hon.

Vad ska du göra nu?

– Tills en ny regering tillträder ingår jag i övergångsregeringen. Vad som händer sedan får jag se. Jag vill inte sluta arbeta utan fortsätta göra nytta och bidra till ett samhälle som håller ihop. 

Vad tar du med dig från din tid som minister?