Efter oppositionens hot – regeringen ger mer pengar till välfärden

BUDGET. Regeringen presenterar 5 nya miljarder till välfärden. Men pengarna kommer först i vårändringsbudgeten. Vänsterpartiet tycker att det är för lite.

I förra veckan gick både M, V och KD ut med att de vill se mer pengar till välfärden – och det snabbt. Partierna började förhandla om en extra ändringsbudget. Men nu kommer regeringens och januaripartiernas kontring. De lovar att lägga 5 miljarder extra till välfärden i vårändringsbudgeten.

– Vi vill ge beskedet nu så att kommuner och regioner har möjlighet att planera sin verksamhet, säger Magdalena Andersson (S), finansminister, vid en pressträff i riksdagen.

Tidpunkten

Enligt finansministern är det viktiga för kommunerna och regionerna att få besked om att det kommer pengar, inte exakt när pengarna kommer. Samtidigt anser hon att januaripartierna inte “har någon prestige” i att vänta med pengarna. Så om riksdagen kräver det, kan det alltså fortfarande bli en extrabudget.

Centerpartiets ekonomisk-politiska talesperson Emil Källström stack dock inte under stol med att beskeden förra veckan hade betydelse för att beskedet kom just i dag.

– Skeendena den sista veckan har väl tydliggjort behovet av att visa vad som ändå var på gång. I den mån man sitter och funderar på att lägga extraordinära initiativ kan man lägga sin dyrbara tid på annat, säger han.

V vill se mer...

Januaripartiernas aviserade välfärdssatsning är 2 miljarder mer än vad Moderaterna krävt. Men 1,7 miljarder mindre än KD:s bud och bara hälften av V:s bud.

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt var snabb med att twittra ut sitt missnöje.

Även KD tycker att det är för lite.

... och M också

Regeringen satsar också 750 miljoner kronor på olika trygghetssatsningar. Där är det framför allt domstolarna och Säpo som får en förstärkning. Det är dock klart mindre än de 2,6 miljarder kronor som Moderaterna vill se på trygghetsområdet.

M, KD och V har alla meddelat att samtalen partierna emellan kommer att fortsätta. Frågan är vad de landar i. Det är i alla fall klart vad regeringen och samarbetspartiernas förhoppning är.

– Vi (januaripartierna reds.anm.) förutsätter att Vänsterpartiet, Sverigedemokraterna, Moderaterna och Kristdemokraterna respekterar den budgetprocess som har tjänat Sverige väl. Moderaternas agerande den senaste tiden bryter mot väl etablerad praxis, säger Karolina Skog (MP), ekonomisk-politisk talesperson och tillägger:

– För att långsiktigt säkra de offentliga finanserna och förtroendet för svensk ekonomi behövs en ordnad budgetprocess. Det är inte genom att riksdagen sliter i anslag för innevarande år som vi säkrar en långsiktig och trygg finansiering av välfärden.

Forrige artikel Ex-minister får EU-toppjobb Ex-minister får EU-toppjobb Næste artikel Överblick: SD-politiker i Panamaläckan och Baylan kan ge stöd till Postnord Överblick: SD-politiker i Panamaläckan och Baylan kan ge stöd till Postnord
Europas makthavare är historiskt unga

Europas makthavare är historiskt unga

FÖRDJUPNING. Parallellt med att genomsnittsåldern för politiska makthavare stiger globalt blir de i Europa bara yngre och yngre. Det innebär att Europa kan komma att styras mer visionärt och mindre utifrån gamla ideologier.

Femmis: Inför en nationell spermiebank

Femmis: Inför en nationell spermiebank

DEBATT. I vissa regioner uppgår köerna för spermiedonation till ett eller flera år. Socialstyrelsen bör ta ansvar och införa en nationell könscellsbank, skriver Erika Kindblad från Femmis.