Efter 131 dagar har Sverige nu en regering

REGERINGSBILDNING. Stefan Löfven kommer att fortsätta regera tillsammans med Socialdemokraterna och Miljöpartiet. – Jag tar mig an det här ansvaret både med ödmjukhet men också med beslutsamhet, säger han. 

Efter många turer i regeringsbildningen så har Sverige en regering. Efter att 115 röstat för och 77 lagt ned sina röster kan Stefan Löfven återgå från att vara statsminister i övergångsregeringen till att bli statsminister i en ordinarie regering igen.  

– Jag tar mig an det här ansvaret både med ödmjukhet men också med beslutsamhet, säger Stefan Löfven. 

Lättad talman

Talmannen höll pressträff efter omröstningen. 

– Jag tycker det är bra att Sverige nu får en regering. Jag är lättad, säger talman Andreas Norlén. 

Men han tycker samtidigt att det har varit en besvärlig process. 

– Jag hade gärna sett att den här vägen varit kortare och lite friare från kurvor och gropar, säger han. 

Ministrar på måndag

Det som händer närmast är att Stefan Löfven på måndag ska presentera sin regeringsförklaring och de ministrar som ska ingå i regeringen. Där är spekulationerna redan i full gång.  

Läs också: Vem blir vad – högsäsong för ministerbingo

Det som redan är klart är att migrationsminister Heléne Fritzon och kulturminister Alice Bah Kuhnke kommer att lämna regeringen. Troligtvis också utbildningsminister Gustav Fridolin, eftersom han avgår som språkrör i maj. 

Vad regeringsöverenskommelsen kommer att innebära i konkret politik återstår att se. Flera har uttryck osäkerhet inför vad regeringen kan och vill genomföra. 

Läs också: Osäkerhet kring vad den nya regeringen kan åstadkomma 

Opposition

De tre partier, M, KD och SD, som röstade nej till Stefan Löfven har alla siktet inställt på att vara en aktiv opposition. Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson var tydlig med sina ambitioner för den kommande mandatperioden.  

– Min ambition är att Sverigedemokraterna ska bli en dominerande kraft i ett nytt konservativt block i svensk politik. Det ska bli kul att i opposition möta den här vänsterliberala regeringen, sade han.  

Ulf Kristersson lät dock inte lika sugen på den tanken. Även om han medger att Alliansen har spruckit, så hoppas han att den ska kunna samlas igen.  

– I dag spräcker Centern och Liberalerna alliansen på nationell nivå. Det får naturligtvis konsekvenser. Men en dag kommer människor med gemensamma värderingar att samlas politiskt igen, samarbeta igen, söka makten tillsammans igen. Såsom vänner som vill få något gjort brukar göra. Nu är inte den tiden men jag vet att den tiden kommer, säger han. 

V kan bli vinnare

Vänsterpartiet lade ned sina röster och har ambitionen att bli ett tydligt oppositionsparti. 

– Det är en tid av enorma klassklyftor, en tid då vänstern kommer att växa. Vi kommer formulera politiken och ser med tillförsikt, om det blir 2022 eller före dess, en tid då Vänsterpartiets roll växer i Sverige, säger Jonas Sjöstedt. 

Läs också: V kan bli den stora vinnaren

Forrige artikel V släpper fram Löfven – men hotar med misstroende  V släpper fram Löfven – men hotar med misstroende  Næste artikel Här är alla 23 ministrar i nya regeringen Här är alla 23 ministrar i nya regeringen