Delmos-chefen efter nedläggningen: Varit en krävande tid

Delegationen mot segregation, Delmos, stod inför en snabb avveckling när M, KD och SD fick igenom sin budget hösten 2021. Nu är chefen Anders Kessling placerad som handläggare i Regeringskansliet: ”Jag saknar att arbeta med de frågor jag kan”, säger han till Altinget.

”Det är klart att det har
varit tufft. Jag har inte lagt ner en verksamhet och sagt upp personal innan”, säger Anders Kessling om avvecklingen av Delmos. I dag är han placerad på Johan Pehrsons arbetsmarknadsdepartement, men letar nya jobb. 
”Det är klart att det har varit tufft. Jag har inte lagt ner en verksamhet och sagt upp personal innan”, säger Anders Kessling om avvecklingen av Delmos. I dag är han placerad på Johan Pehrsons arbetsmarknadsdepartement, men letar nya jobb. Foto: Pontus Lundahl/TT
Miranda Olsson

En myndighetschef utan myndighet. Det blev Anders Kesslings verklighet när Delegationen mot segregation, Delmos, lades ner vid årsskiftet.

Det är tuffare än vad många tror att hamna i en sådan här situation.

Anders Kessling
Tidigare direktör, Delmos

Precis som flera andra generaldirektörer, landshövdingar och chefer i statens verksamheter vars uppdrag avslutats i förtid hamnade han på den så kallade Elefantkyrkogården. Så länge förordnandet gäller placeras cheferna på Regeringskansliet med bibehållen lön och mer – eller mindre – på sitt bord.

– Det är för mycket att göra för att rulla tummarna, säger Anders Kessling till Altinget. 

Han har återvänt till arbetsmarknadsdepartementet där han tidigare var departementsråd och statssekreterare hos dåvarande arbetsmarknadsministern Ylva Johansson (S).

Nu är han handläggare vid jämställdhetsenheten, med ansvar för efterlevnaden av Istanbulkonventionen.

– Jag har inte sysslat med jämställdhetsfrågor förut. Det är annorlunda såklart, men det är upp till regeringen och Regeringskansliet att placera mig när något sådant här sker, och så gör man det man blir tilldelad helt enkelt.

Elefantkyrkogården

På den så kallade Elefantkyrkogården hamnar generaldirektörer och andra myndighetschefer när deras uppdrag avslutas i förtid, exempelvis om de petas eller om en myndighet läggs ner.

Så länge förordnandet gäller placeras de i stället på Regeringskansliet, ibland sysslolösa – och ibland med större ansvar.

Under tiden förordnandet gäller, eller till dess att myndighetschefen själv hittat ett nytt uppdrag, utgår samma lön som tidigare. Anders Kessling, tidigare direktör för Delmos, får 96 500 kronor i månaden. Hans förordnande avslutas 30 juni 2026.

Sedan den 29 maj är även Stråksäkerhetsmyndighetens tidigare generaldirektör Nina Cromnier placerad på Regeringskansliet med en lön på 123 800 kronor.

Hon placeras i klimat- och näringslivsdepartementet, men det är ännu inte bestämt vilka arbetsuppgifter hon kan komma att få.

Nina Cromniers förordnande gäller till och med den 31 maj 2025.

Anders Kessling får jobba kvar på Regeringskansliet, med en direktörslön på strax över 96 000 kronor, till sommaren 2026. Han förstår att villkoren låter lockande, men letar redan efter ett nytt jobb.

– Det är tuffare än vad många tror att hamna i en sådan här situation. Allt rycks undan, och jag saknar såklart att arbeta med de frågor jag kan. Men det är så villkoren ser ut och det får man acceptera, säger han. 

Inför kommande nedläggningar

Regeringen och Sverigedemokraterna har aviserat att de avser att minska antalet myndigheter. Innan valet pekades bland annat Jämställdhetsmyndigheten, Diskrimineringsombudsmannen och Havs- och vattenmyndigheten ut.

Delegationen mot segregation stod inför en snabb avveckling efter en mening i den gemensamma budget som Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraternas fick genom riksdagen hösten 2021.

– Det har varit krävande. Först att bygga upp en verksamhet och få fart på produktionen, och när vi sen kommit på benen så fick vi nedläggningsbeslutet. Sen visste alla såklart att det var en ifrågasatt myndighet och att den här risken fanns, säger Anders Kessling.

Delmos avveckling

I september 2021 lanserade Delmos Segregationsbarometern, ett verktyg som andra aktörer kan använda för att minska och motverka segregation. Samma höst röstade riksdagen igenom budgetförslaget från M, KD och SD, med punkten:

Delegationen mot segregation avskaffas 2023.

Även Liberalerna ställde sig sedan bakom beslutet. Delmos, som inrättades 2018, avvecklades till årsskiftet 2022/2023.

I dag ansvarar Boverket för Segregationsbarometern.

Inför framtida nedläggningsbeslut manar han till större tålamod och djupare analys, bland annat för att reda ut tekniska och juridiska detaljer. Han önskar också att partierna någorlunda kan enas om formerna för ett politikområde.

– Jag tycker att man ska försöka vara överens om den grundläggande strukturen. Är det värt en myndighet, eller ska det inte vara det? Det är inte så bra när staten ena mandatperioden kliver fram, i en viss form, och sen drar sig tillbaka, säger han och pekar bland annat på att det blir stökigt för de aktörer som man vill samarbeta med.

”Vi var inte en politisk aktör”

Delmos arbetade in i det sista och skulle parallellt med avvecklingen också leverera på sitt uppdrag. Förra sommaren presenterades myndighetens andra, och sista årsrapport, som visade hur segregationen ökar och hur allt fler bor i utsatta områden.

Nedläggningen av Delmos har påverkat statens långsiktiga arbete mot segregation och försämrat samordningen konstaterade Statskontoret i våras, och tycker att Delmos uppgifter i stället borde läggas på Boverket som sedan årsskiftet tagit över ansvaret för Segregationsbarometern.

– Vissa delar lever kvar, och det känns bra. Det har saknats en statlig motpart i de här ganska svåra frågorna, säger Anders Kessling.

– Vad beror segregationen på? Bortsett från politiska skiljaktigheter så brottas man med en verklighet, och det var i den verkligheten vi verkade. Vi var inte en politisk aktör och jag försökte avdramatisera vår roll och se vilken katalysator vi kunde vara för att få det arbetet att funka.

Läs också
 

Nämnda personer

Anders Kessling

Direktör i Regeringskansliet
Forskarutbildning i statsvetenskap (Uppsala uni. 1999)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00