Debatt

Debatt: Totalt haveri att bunta ihop LSS som en riskgrupp

DEBATT. Att människor som har insatser via LSS (Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade) har buntats ihop till en enda stor grupp är galet. Kommer alla i gruppen hinna få vaccin innan det är försent? Det frågar sig Henrik ”Proppen” Fannkvist.

Organisationen med 21 regioner är ett fullständigt misslyckade. Statlig, enhetlig vård är ett måste, skriver debattören.
Organisationen med 21 regioner är ett fullständigt misslyckade. Statlig, enhetlig vård är ett måste, skriver debattören.Foto: Johan Nilsson/TT
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

För lite mer än ett år sedan fick jag höra från mina läkare att jag borde stanna inomhus ett tag, tills vi ser vad som händer med hela den här corona-skiten. Vad jag eller någon annan inte visste då, var att jag fortfarande skulle vara inomhus efter all den här tiden.

För 33 år sedan föddes jag med en medfödd muskelsjukdom som bland annat påverkar min andningsmuskulatur och innebär att jag till exempel lever med personlig assistans i hemmet dygnet runt samt behandlas med respirator.

Isolerad i över ett år

Som du kanske förstår hade det varit potentiellt livsfarligt för mig att få corona, då även en helt vanlig lunginflammation kan innebära väldigt ödesdigra konsekvenser för min hälsa.

Således har jag med några ytterst få undantag varit totalt isolerad i över ett år. Inte träffat mina syskon, inte träffat mina vänner, inte varit i en mataffär. Ja, ni fattar.

När ett vaccin äntligen blev tillgängligt i december hade jag åtminstone illusionen av att en förändring var relativt nära, men det var innan jag påmindes om det kaos som är organisationen bakom den svenska vården, eller snarare bristen på organisation.

”Snudd på funkofobiskt”

Den riskgrupp jag tillhör anses hamna under kategorin ”LSS”, alltså människor som har insatser via Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade.

Att det här är en enda stor grupp man buntat ihop är ju både galet och snudd på funkofobiskt. En människa som får hjälp tack vare LSS för att denna är exempelvis autistisk eller lider av någon annan kognitiv funktionsnedsättning, är inte samma sak som någon som lever med en fysisk funktionsnedsättning, som i mitt fall en muskeldystrofi – och verkligen inte ur corona-synpunkt.

Totalt haveri utan dess like

Att någon som kan dö av en elak lunginflammation hamnar under samma paraply som en fysiskt frisk person som behöver lite hjälp med att städa sin lägenhet, för att de båda har LSS, är givetvis ett totalt haveri utan dess like.

Att vissa regioner nu också väljer att ytterligare skjuta upp vaccinationerna för just ”gruppen LSS”, innebär inte bara att ännu fler människor kommer att sväva i livsfara, utan är också ett slutgiltigt bevis på att organisationen med 21 regioner är ett fullständigt misslyckade och att statlig, enhetlig vård är ett måste.

Inte en homogen grupp

Nu har vaccinet funnits i tre månader, alltså ett helt kvartal och jag har fortfarande inte fått ordentlig klarhet i när jag ens planeras att få vaccin. Enskilda läkare och sjuksköterskor jobbar stenhårt dygnet runt för att ge oss alla bästa möjliga vård och de har verkligen min eviga respekt och tacksamhet.

Tyvärr försvåras dock deras arbete något enormt av det faktum att det organisatoriska fungerar under all kritik. Flertalet läkare har uttryckt sin förvåning över hur det är möjligt att jag som är beroende av respiratorvård inte anses vara i behov av att få vaccin så snart som möjligt, men så länge oinsatta människor styr byråkratin och ser ”LSS” som en homogen grupp med identiska behov, kommer det här att fortsätta.

”Klockan tickar”

Mellan dig och mig är jag i ärlighetens namn inte så orolig för min egen del. Jag lyckas säkert få mitt efterlängtade vaccin, på något sätt.

Jag är nämligen en mardröm för inkompetenta beslutsfattare, för jag är en sån som river upp himmel och jord för att få det jag har rätt till. En sån där riktigt jobbig jävel. Men vad händer med alla andra i samma eller liknande situation? De som inte kan eller inte orkar bråka? De som fortsätter att lydigt vänta snällt på ett vaccin som kanske inte hinner komma till dem innan det är försent?

Klockan tickar.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00