Om  
Anita Linder

De ska bestämma vilka som får det nya mediestödet

Vid årsskiftet skrotas det gamla mediestödet för ett nytt. Pengarna ska fördelas av den nya mediestödsnämnden, där bland annat två journalister, jurister och en medieforskare tar plats.

Anita Linder fortsätter som ordförande för mediestödsnämnden där även medieforskaren Bengt Johansson och tidigare medieombudsmannen Ola Sigvardsson ingår.
Anita Linder fortsätter som ordförande för mediestödsnämnden där även medieforskaren Bengt Johansson och tidigare medieombudsmannen Ola Sigvardsson ingår.Foto: Lars Schröder/TT, Johan Wingborg, Anders Wiklund/TT
Miranda Olsson

Turerna kring det nya mediestödet har varit många. Med en månad till införandet gav EU-kommissionen till slut grönt ljus för stödet som under utformningen varit föremål för hård kritik.

Mediemyndigheten, det nya namnet på Myndigheten för press, radio och tv efter inordnandet av Statens medieråd vid årsskiftet, får i uppdrag att administrera stödet.

– Vi jobbar för högtryck redan nu för att så snart som möjligt kunna gå ut med vad det är som gäller och hur man ansöker, sade generaldirektör Jan-Olof Lind till Altinget tidigare i höstas.

Hos mediebranschens aktörer, som Tidningsutgivarna och Journalistförbundet, har det bland annat funnits en oro för att lokaljournalistik ska prioriteras före riksspridda medier. Men hur stödet fördelas kommer i slutändan inte beslutas av Mediemyndigheten, utan av en ny mediestödsnämnd. Deras beslut kommer inte gå att överklaga. 

Läs också

Tidigare medieombudsman tar plats i nämnden

Till den tidigare mediestödsnämnden kunde de politiska partierna själva nominera ledamöter. Så är inte längre fallet och nämnden krymper från tretton till max sju ledamöter. Till den nya nämnden, som tillträder vid årsskiftet, har regeringen utnämnt sex ledamöter och en ersättare.

”Det rör sig om ledamöter inom medieforskning eller med stor branscherfarenhet som har gedigen kunskap inom områden som aktualiseras vid prövning av det nya stödet”, skriver kulturdepartementet i ett pressmeddelande. 

I den nya nämnden ingår bland annat den tidigare medieombudsmannen Ola Sigvardsson. Den tidigare ordföranden Anita Linder ska fortsatt leda arbetet, med kammarrättslagman Mattias Almqvist som vice ordförande.

Mediestödsnämndens ledamöter

Ordförande Anita Linder, tidigare kammarrättslagman och sedan tidigare ordförande i nämnden.

Vice ordförande och ersättare Mattias Almqvist, kammarrättslagman.

Ledamöter:

Carl Heath, senior forskare, RISE.

Bengt Johansson, professor i medie- och kommunikationsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Mart Ots, docent i företagsekonomi.

Yvonne Pernodd, Europachef för Business Sweden.

Ola Sigvardsson, journalist, tidigare medieombudsman.

Lars Truedson, journalist, vd på produktionsbolaget Tredje Statsmakten.

Ersättare (utöver Mattias Almqvist):

Anna Körnung, chefredaktör Kommunalarbetaren.

Therese Pelow, stabschef Utbetalningsmyndigheten.

Nämnda personer

Anita Linder

Särskild utredare Utredningen om stärkt återvändandeverksamhet, vice ordförande Försäkringskassan
Jurist

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00