Om  
Peter Hultqvist
Hanna Gunnarsson
Morgan Johansson

De är ledamöter i den nya försvarsberedningen

Moderaten Hans Wallmark (M), ordförande i EU-nämnden, ska leda den nya försvarsberedning som regeringen tillsatt inför försvarsbeslutet 2026–2030. Ett bra val, tycker även oppositionen.

Regeringen tillsätter en ny försvarsberedning där bland andra tidigare försvarsminister Peter Hultqvist (S) och Morgan Johansson (S) ska sitta. Även SD får två platser.
Regeringen tillsätter en ny försvarsberedning där bland andra tidigare försvarsminister Peter Hultqvist (S) och Morgan Johansson (S) ska sitta. Även SD får två platser.Foto: Pontus Lundahl/TT, Jessica Gow/TT, Ali Lorestani/TT
Miranda Olsson

– Det finns mycket starka skäl för Sverige att med ett svenskt Natomedlemskap och med Rysslands agerande sedan den 24 februari ha en ny försvarsberedning som enas om de samlade militära och civilförsvarsmässiga insatserna, säger statsminister Ulf Kristersson (M) på en pressträff.

Ledamöter i försvarsberedningen

Hans Wallmark (M), ordförande

Peter Hultqvist (S)

Morgan Johansson (S)

Sven-Olof Sällström (SD)

Lars Wistedt (SD)

Jörgen Berglund (M)

Mikael Larsson (C)

Hanna Gunnarsson (V)

Mikael Oscarsson (KD)

Emma Berginger (MP)

Anna Starbrink (L)

 

Huvudsekreterare: Tommy Åkesson

Representanter för alla riksdagens partier ska delta i försvarsberedningen. Till skillnad från tidigare år kommer, utöver Socialdemokraterna och Moderaterna, även Sverigedemokraterna att ha två platser, vilket Dagens Nyheter rapporterat om. Resterande partier har en ledamot var i beredningen.

Det blir tidigare försvarsminister Peter Hultqvist (S) och justitieminister Morgan Johansson (S) som kommer representera Socialdemokraterna i arbetet. De får bland annat sällskap av Kristdemokraternas Mikael Oscarsson som återvänder till beredningen. Det gör även Vänsterpartiets Hanna Gunnarsson som trots vissa skilda åsikter ändå ser en möjlighet till enighet: 

Hanna Gunnarsson (V)
Hanna Gunnarsson (V) Foto: Agnes Stuber

– Det tror jag. Vi är eniga i allt utom Natomedlemskapet så jag har en stor förhoppning att det här blir en bra beredning och att vi kan diskutera på ett bra och vettigt sätt, säger hon till Altinget.

Förra gången hade hon även sällskap av numera försvarsministern Pål Jonson i beredningen. 

– Det är mycket viktigt att vi hittar en bred politisk samsyn i detta mycket allvarliga säkerhetspolitiska omvärldsläge men är naturligtvis också viktigt att hitta en långsiktighet inom säkerhets- och försvarspolitiken inte minst för att försvarsmyndigheterna men även de andra myndigheterna inom det civila försvaret ska ha långsiktiga planeringsförutsättningar, säger han.

Han leder arbetet

Arbetet i försvarsberedningen kommer att ledas av Hans Wallmark (M), riksdagsledamot sedan 2006 och ordförande i EU-nämnden. Wallmark har även suttit med i tidigare försvarsberedningar och varit ordförande i utrikesutskottet. 

– Hans Wallmark har väldigt mycket erfarenhet av både försvars- och säkerhetsfrågor, sen är han en person som visserligen är moderat men som visar att han är villig att diskutera över partigränserna och komma fram till gemensamma lösningar och förslag, säger Hanna Gunnarsson (V).

Rätt person på rätt plats?

– Jag tycker nog det. Det är ett bra beslut, säger Gunnarsson som tror att Wallmark kan gå i Björn von Sydows fotspår.

Socialdemokraten Von Sydow, numera styrelseordförande för Totalförsvarets forskningsinstitut, ledde den förra försvarsberedningen. När regeringen nu tillsätter en ny försvarsberedning ska denna utvärdera det beslut som togs i december 2020 samt arbeta inför nästa femåriga försvarsbeslut, för perioden 2026–2030.

Syftet med försvarsberedningen är att säkra en bred enighet kring svensk försvars- och säkerhetspolitik mellan regeringen och riksdagens partier. 

Nämnda personer

Peter Hultqvist

Ordförande försvarsutskottet (S)
Gymnasieutbildning (Soltorgsskolan och Hagaskolan, Borlänge)

Hanna Gunnarsson

Riksdagsledamot (V), vice gruppledare, försvarspolitisk talesperson

Morgan Johansson

Vice ordförande i utrikesutskottet (S)
Fil. kand i statsvetenskap (Lunds uni., 1993)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00