Dom om drönare förvånar Damberg

ÖVERVAKNING. Näringsminister Mikael Damberg ville se en snabb process för att ändra den lag som efter en dom i Högsta förvaltningsdomstolen har stoppat användningen av drönare. Men om den vanliga tågordningen följs lär en ny lag vara på plats tidigast under 2018.

Per-Anders Sjögren

– Vi var nog ganska många som blev lite förvånade över Högsta förvaltningsdomstolens dom. Vi trodde inte att de skulle dra gränser där, åtminstone hade inte jag den förväntningen, sade Damberg under en frågestund i riksdagen på torsdagen.

I förra veckan avkunnade Högsta förvaltningsdomstolen en dom som innebär att drönare som är försedda med kameror ska räknas som övervakningskameror, vilket kräver tillstånd från länsstyrelsen. För de företag som använder drönare i sin verksamheter innebär domen ett rejält bakslag.

För att ändra på detta förhållande krävs en lagändring, vilket enligt tidigare besked från regeringen kan ske först sedan den pågående utredningen om kameraövervakning är klar och har beretts.

Lagändring drar ut på tiden

I torsdagens frågestund befarade Solveig Zander (C) att det kan dröja till efter valet 2018 innan lagen ändras och under tiden går tusentals arbetstillfällen förlorade.

Näringsminister Damberg framhöll att frågan måste beredas enligt den vanliga lagstiftningsprocessen.

– Men jag skulle gärna se att det gick snabbare. Det är en bransch i tillväxt och jag hoppas att länsstyrelsen är smidig i sin tillämpning sade Damberg.

Den pågående utredningen har ett brett uppdrag som bland annat inkludera hur dagens lag om kameraövervakning förhåller sig till ny teknik – som drönare. I somras fick utredningen ett utökat uppdrag, tiden för utredning förlängdes och slutsatserna ska lämnas den 15 juni 2017.  

Därefter ska utredningsförslaget gå ut på remiss under några månader, granskas av Lagrådet innan regeringen kan lägga fram en proposition som riksdagen kan ta ställning till. Det innebär att med en optimistisk tidtabell kan de nya reglerna om kameraövervakningen bli verklighet tidigast under 2018.

LÄS OCKSÅ: Fler övervakningskameror mot brott dröjer

Nämnda personer

Mikael Damberg

Riksdagsledamot (S), vice ordförande i finansutskottet
Förvaltningslinjen (Stockholms uni., 2000)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00