Debatt

CUF och Centerstudenter: Hon kan öka partiets relevans

Emma Wiesner har redan drivit igenom frågan om naturrestaurering och sätter även de sociala frågorna i centrum. Därför är hon vår kandidat i EU-valet, skriver Caroline von Seth och Rasmus Elfström, ordförande för CUF respektive Centerstudenter.

Emma Wiesner sätter även de sociala frågorna i centrum, vilka ligger oss särskilt nära hjärtat, skriver debattörerna.
Emma Wiesner sätter även de sociala frågorna i centrum, vilka ligger oss särskilt nära hjärtat, skriver debattörerna.Foto: Centerpartiet
Caroline von Seth
Rasmus Elfström
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Om mindre än tio månader är det val till Europaparlamentet. Det är ett stort val som påverkar så gott som alla aspekter av Sverige. Vi är inte ett litet land i Europa, varken till ytan eller befolkningen. I juni nästa år är det dock inte fler än 21 parlamentariker som vi som land får rösta fram.

Dessa 21 parlamentariker, av totalt 705, måste jobba outtröttligt och driva på för allt mellan sanktioner mot krigsmakter, vår klimat- och energipolitik eller för den delen förutsättningarna för det svenska hållbara jord- och djurbruket. På så sätt är EU den allra främsta arenan för att staka ut och driva förändring, i Sverige, Europa och världen. Vilka personer vi väljer att skicka till Bryssel är därför av största vikt. Särskilt för ett Centerparti med svikande opinion måste detta bli ett revanschval där vi har mod att prioritera de frågor som vi de senaste fem åren jobbat outtröttligt för i parlamentet.

Förlorat relevans

Centerpartiet har de senaste månaderna hamnat i ett svårt läge – där vi tyvärr ibland förlorat vår relevans. I dag har ungefär hälften så många Centerpartiet som förstahandsval som för bara två år sedan. Detta har självfallet många förklaringar, där vi är övertygade om att partiet tagit steg i rätt riktning den senaste tiden.

Däremot har frånvaron av sakpolitiskt ägarskap länge varit något som oroat oss som unga centerpartister. Frågor som under lång tid varit solklara kärnfrågor för oss var inte ens frågor där vi hamnade på pallplats enligt väljarna i valet förra hösten. Förlusten av vårt sakpolitiska ägarskap kommer ta lång tid att återuppbygga, men det innebär också att vi måste våga just prioritera. Energi, miljö och klimat måste därför stå i fokus inför det stundande valet till Europaparlamentet.

Miljöfrågorna måste vara i fokus

Det är i Bryssel som Centerpartiet kan göra störst skillnad för klimatet.

Miljö och klimat är något som står på Centerpartiets agenda redan i dag. I dag sitter Centerpartiet i ENVI- och ITRE-utskotten. Där har Centerpartiet möjligheten att påverka EU:s miljö-, klimat- och energipolitik. Detta är sannolikt utskott som Centerpartiet kommer prioritera i förhandling efter valet i juni 2024 och därför krävs det en listetta för Centerpartiet som sätter dessa frågor i fokus. En sådan person är nuvarande europaparlamentariker Emma Wiesner. Det är i Bryssel som Centerpartiet kan göra störst skillnad för klimatet. Emma Wiesner har sedan hon kom till Europaparlamentet arbetat ihärdigt för att förverkliga sina vallöften med att minska utsläppen, och ge ny energi till Europa.

Vi har drivit igenom en ambitiös uppdatering av utsläppshandeln, där det ska kosta att släppa ut koldioxid och där vi har gått från att inkludera omkring 40 procent till runt 80 procent av växthusgasutsläppen som omfattas av utsläppshandeln. Vi lade en stor mängd ändringsförslag och utan Centerpartiet i förhandlingsrummen hade varken forskningsbudgeten ökat eller avfallshanteringens utsläpp behövt bära sina kostnader. Vi har gjort skillnad, på riktigt. Inte minst nu senast i frågan om naturrestaurering, där Centerpartiet med Wiesner i spetsen gick ut som segrare. Dessutom ser vi i Centerpartiets ungdomsförbund och Centerstudenter att Emma Wiesner även sätter de sociala frågorna i centrum, vilka ligger oss särskilt nära hjärtat. Frågor om jämställdhet, HBTQI+ och antiauktoritär politik kommer fortsatt vara prioriterade för Centerpartiet med Wiesner som listetta.

Behöver fortsätta

Centerpartiet och våra parlamentariker måste nu fortsätta ännu längre. För att tackla klimatförändringarna, tillförsäkra förutsättningarna för utsläppsfri energi på hela kontinenten och inte minst för att hantera de konsekvenser vi redan nu ser efter det extremväder som drabbat Europa. För att fortsätta stå upp mot antidemokratiska krafter på vår kontinent. De måste fortsätta kämpa för förslag som kommer åt problemen, samtidigt som de är förankrade i verkligen. Vi vet att Emma Wiesner kommer fortsätta kämpa för just de frågorna. Därför är hon vår kandidat.  

Nämnda personer

Emma Wiesner

Europaparlamentariker (C)
Civilingenjör i energisystem (Uppsala uni., 2017)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00