Debatt

Centerpartist: ”EBO-lagen skadar både asylsökande och det svenska samhället”

Avskaffandet av EBO-lagen och införandet av ankomstboenden skulle förbättra asylmottagandet och integrationen. Det skriver Patrick Amofah, gruppledare Centerpartiet Järva stadsdelsnämnd.

EBO-lagen ökar segregationen och minskar inkluderingen, menar debattören.
EBO-lagen ökar segregationen och minskar inkluderingen, menar debattören.Foto: Henrik Montgomery/TT
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Under de senaste åren har Sverige tagit ett stort, humant ansvar genom att ta emot ett stort antal asylsökande. Men det har skapat vissa utmaningar för integrationen. En av de lagar som har påverkat mottagandet är lagen om eget boende (EBO-lagen), som ger asylsökande rätt att ordna sitt eget boende till exempel hos släkt eller vänner, i stället för att bo på Migrationsverkets anläggningsboenden. Det är ett misslyckande att ta emot flyktingar och personer som oftast flyr från krig och andra kris och säga att de ska anordna eget boende.

Trångboddhet försämrar integrationen

EBO-lagen har visat sig ha flera negativa konsekvenser för både asylsökande och det svenska samhället. Den bidrar till trångboddhet, segregation och obalans mellan kommunerna. Trångboddheten kan också göra det svårare för asylsökande att studera svenska, söka jobb eller delta i samhällslivet fullt ut och uppnå en ordentlig och ärlig inkludering.

Vill Sverige att asylsökande ska bo i trånga och otrygga lägenheter? Eller i ankomstboenden med god boendekvalitet och trygghet? Vill vi att asylsökande ska isoleras i segregerade områden? Eller inkluderas och integreras i samhällen med goda arbetsmarknadsmöjligheter? Vill vi att asylsökande ska vara oinformerade och känna sig ovälkomna? Eller få en obligatorisk samhällsintroduktion som ger dem kunskap och vägledning kring hur det här samhället fungerar?

Sverige står inför en omfattande segregation som håller på att explodera. Den kan förvärra många problem, och bidra till att exempelvis minderåriga rekryteras till gängkriminalitet och blir inblandade i skjutningar och mord. Det är både tragiskt och ett stort misslyckande.

Avskaffa EBO-lagen

Segregationen kan även minska möjligheterna för asylsökande att lära sig svenska, få kontakt med svenskar eller hitta arbete. Utredningen En ny ordning för asylsökandes boende (SOU 2022:64) har visat att ett eget boende under asyltiden bidrar till utanförskap och ökar segregationen. Segregationen kan leda till diskriminering och rasism mot personer i dessa områden.

Det krävs en kraftsamling och kraftfulla politiska åtgärder för att ta itu med problemen. Sverige kan bättre än så här och det är möjligt att lösa detta. Därför föreslår undertecknad, tillsammans med andra, i en motion till Centerpartiets partistämma att Centerpartiet ska verka för att EBO-lagen avskaffas. I stället bör Migrationsverket säkerställa att ankomstboenden finns i starka arbetsmarknadsregioner för att främja inkludering och integration.

Vill Sverige att asylsökande ska bo i trånga och otrygga lägenheter? 

Ankomstboenden är boenden som anordnas av Migrationsverket där alla asylsökande ska bo under sin initiala tid i Sverige. De skulle erbjuda bättre boendekvalitet, integration och inkludering för asylsökande. Enligt mottagandeutredningen ska ankomstboenden inkluderas och integreras i samhällen. Efter den korta tiden på ankomstboenden ska alla asylsökande erbjudas annat boende som en del av övriga samhällen.

Fördelar med ankomstboenden

Ankomstboenden skulle erbjuda flera fördelar för asylsökande. Däribland bättre boendekvalitet, bättre integration och inkludering. Dessutom skulle de skapa en bättre spridning över landet och förbättra tillgången till samhällstjänster.

Motståndare till avskaffandet av EBO-lagen menar att det skulle vara ett ingrepp i asylsökandes frihet och valmöjlighet. De menar också att det skulle vara svårt att hitta tillräckligt med boendeplatser på ankomstboenden. Det är viktigt att komma ihåg att EBO-lagen redan innebär ett ingrepp i asylsökandes frihet och valmöjlighet. Lagen begränsar nämligen asylsökandes möjligheter att välja var de vill bo.

Det är tydligt att EBO-lagen är ett förlegat system som skadar både asylsökande och det svenska samhället. Avskaffandet av lagen och införandet av ankomstboenden är en viktig reform som skulle förbättra mottagandet och integrationen samt inkluderingen av asylsökande i Sverige. Det är inte bara rättvist och humant, utan också smart och hållbart.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00