Debatt

Bygg fler småhusområden

Det är dags för en småhussatsning påhejad av staten. Det skriver David Johansson och Gustaf Edgren, vd respektive bostadspolitisk expert på Trä- och möbelföretagen.

Många fler än de som gör det i dag uppger att de vill bo i småhus och var tredje som bor i hyresrätt uppger i Demoskops undersökningar att de vill flytta till ett småhus.
Många fler än de som gör det i dag uppger att de vill bo i småhus och var tredje som bor i hyresrätt uppger i Demoskops undersökningar att de vill flytta till ett småhus.Foto: Hasse Holmberg/TT
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Debatten kring bristande social hållbarhet i bostadspolitiken har tagit ny fart efter en intervju med integrationsminister Anders Ygeman om befolkningssammansättningen i vissa bostadsområden, vilka effekter det får och vad som är önskvärt. I bakgrunden finns också det danska så kallat gettopaketet med bland annat rivningar av bostäder för att komma tillrätta med problemen i vissa områden. 

Men istället för att fokusera på invånarna skulle vi kunna fokusera på bostäderna. Alla utsatta områden är höghusområden dominerade av hyresrätt. Den vanligaste boendeformen i Sverige är dock småhus där drygt hälften av befolkningen bor. Inte något småhusområde är ett utsatt område. Tvärtom beskrivs dessa nästan undantagslöst som trygga och idylliska områden, perfekta för barnfamiljer.

Den vanligaste boendeformen i Sverige är dock småhus där drygt hälften av befolkningen bor. Inte något småhusområde är ett utsatt område. 

Många vill bo i småhus

Det är ingen magi i detta utan egenskaperna hos småhusområden skapar ett stort upplevt och verkligt inflytande som stimulerar engagemang, ansvar och medskapande. Detta medför en stark identifikation med bostadsområdet, en känsla av samhörighet och stimulerar förtroendefulla relationer i och med närområdet. Många fler än de som gör det i dag uppger att de vill bo i småhus och var tredje som bor i hyresrätt uppger i Demoskops undersökningar att de vill flytta till ett småhus.

Vi vill lyfta fram erfarenheterna från den egnahemsrörelse som förknippas med Per-Albin Hansson som något som åter är relevant. Socialdemokraterna och de borgerliga partierna såg i egnahemmen en frigörelse från den tidens undermåliga bostäder, som vuxit fram under 1800-talets industrialisering och som dessutom inte sällan kännetecknades av dåliga sociala förhållanden.

Egnahemsrörelsen var en folkrörelse med målet att ge arbetarklassen ett eget bättre boende med egenmakt och möjligheter till förmögenhetsuppbyggnad. Rörelsen uppstod i Sverige för att uppmuntra mindre bemedlade personer att skaffa sig en egen eller förbättrad bostad i form av ett ”egnahem”.

Frågan är om inte situationen i flera av Sveriges så kallade ”utsatta områden” och andra höghusområden med liknande karaktär i dag kan motivera en repris. Där bor barnfamiljer i för små lägenheter, med hög hyra och en omgivande boendemiljö som har stora brister vad gäller social hållbarhet. Några kilometer bort kan familjer bo i rymliga småhus med egen trädgård, med över tid låga boendekostnader och en förmögenhetsuppbyggnad genom värdestegring. Den omgivande boendemiljön uppfattas som trygg och socialt hållbar.

Att ge de tiotusentals barnfamiljer som drömmer om att lämna sin hyreslägenhet för ett sådant boende möjligheten skulle kunna bli lika banbrytande som egnahemsrörelsen för 100 år sedan. 

Fler egnahemsområden

Staten skulle kunna ta ansvar för att i samarbete med några kommuner möjliggöra nya stora egnahemsområden utifrån konceptet trädgårdsstäder. Staten kan vara initiativtagare och driva hela planprocessen till färdiga tomter med bygglov. Genom att till exempel utvidga en undantagsbestämmelse i PBL skulle regeringen kunna införa tillfälligt undantag från bland annat detaljplanekrav.

Med stöd av denna lagändring bör staten peka ut några områden där helt nya stadsdelar byggs. I dessa områden bör staten ta över planarbetet och målet ska vara att planera för ett stort antal bostäder med främst eget ägda bostäder av småhuskaraktär – radhus och villor. Därefter får konsumenterna träda in och skapa en varierad bostadsmiljö, reservera sin tomt och beställa sitt hus. Särskilda möjligheter kan skapas för att barnfamiljer i socialt utsatta områden ska kunna köpa en bostad där. 

En småhussatsning för att motverka fallet i bostadsbyggandet som nu inletts skulle rädda många jobb och stabilisera svensk ekonomi. Småhusbyggandet i Sverige är det lägsta på 100 år och lägre än i jämförbara länder. Det skulle innebära betydande bostadspolitiska välfärdsvinster eftersom många drömmer om att kunna flytta till ett småhus med trädgård. Satsningen skulle kunna utformas så att den blir en banbrytande åtgärd för ökad social hållbarhet och integration. I stället för att välja invånare i bostadsområden väljer vi bostadsområden för invånarna! 


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00