Busch: Måste visa respekt för att vi väljer olika energikällor

”Förnybart är förnybart” är budskapet från de mest kärnkraftskritiska länderna i Bryssel. Men energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) som leder förhandlingarna om gassektorns omställning öppnar för att vidga definitionen av vad som är förnybart.

”Vägen framåt är förnybart, det är fossilfritt, och det är koldioxidfritt”, säger energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) till Altinget.<br>
”Vägen framåt är förnybart, det är fossilfritt, och det är koldioxidfritt”, säger energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) till Altinget.
Foto: © European Union 2023
Jacob Hederos

EU ska ta ytterligare steg mot att nå sina klimatmål. Förhandlingarna om de regelverk som ska stimulera omställningen av gassektorn tog på tisdagen kliv framåt. Men diskussionerna i Bryssel kom också att överlappa med den pågående förhandlingen om förnybartdirektivet.

Nu är ett av buden enligt Altingets uppgifter att rådet kan trycka på för att kärnkraftsbaserad vätgas ska kunna räknas in när medlemsländerna ska nå sina mål för förnybar energi i industrin. Redan nu ser den eventuellt ut att kunna räknas hem för vätgasen som används i transportsektorn.

Men att kärnkraft ska kunna klassas som grönt även i detta sammanhang är inget som går hem i alla EU:s medlemsländer.

Altinget logoMiljö och Energi
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget miljö och energi får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00