Debatt

Bah Kuhnke: Victor Orbán är Putins bästa vän

EU förmår inte göra sanktionerna kännbara för Putin och det finns en person som är särskilt ansvarig för att det har blivit så här. Han heter Victor Orbán och är premiärminister i Ungern. Det skriver Alice Bah Kuhnke (MP), som menar att det är dags för EU att höja tonläget mot Ungern. Bah Kuhnke varnar även för att SD framhävt Ungern som ett föredöme.

Foto: Fredrik Persson/TT, Zoltan Mathe/AP/TT
Alice Bah Kuhnke
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Trots fem beslutade sanktionspaket från EU mot Ryssland och ett sjätte på gång, har EU inte förmått göra det som verkligen krävs för att markeringarna ska bli kännbara för Putin. Tvärtom, EU fortsätter att köpa olja, kol och gas från Ryssland. Trots vittnesmål om krigsbrott, massavrättningar och fullkomlig ödeläggelse så fortsätter vi att pumpa in pengar i Putins krigsekonomi motsvarande 200 miljoner dollar dagligen bara för den gas som EU-länder köper av ryska statliga Gazprom.

Den ansvarige heter Victor Orbán

Det finns en person som är alldeles särskilt ansvarig för att det har blivit så här. Han heter Victor Orbán och är premiärminister i Ungern. Orbáns regering har gång på gång urvattnat, hållit emot och begränsat EU:s sanktioner mot Ryssland. När nu det sjätte sanktionspaketet är i färd att slutförhandlas i ministerrådet så utelämnas det betydelsefulla oljeembargo som kommissionen föreslog – eftersom Ungern vägrar gå med på ett sjätte sanktionspaket överhuvudtaget om detta finns med.

Det här handlar inte om att Ungern skulle vara i en sämre situation och ha ett större ryskt energiberoende än flertalet andra EU-länder. Exempelvis Polen, som även de före kriget haft ett stort beroende av rysk energi för att värma upp bostäder, har stått bakom sanktionspaketen och i vissa lägen till och med varit drivande i att höja tonläget mot Putin.

Orbán har hänvisat till att Ungern inte har någon kust där oljefartyg skulle kunna lägga till – vilket skulle motivera att det är svårare för dem att hitta en alternativ leverantör men det har inte heller Tjeckien eller Slovakien, två länder som också befunnit sig i ett beroende av rysk energi. Ändå har dessa länder inte motsatt sig det sjätte sanktionspaketet.

Poserar gång på gång med Putin

Victor Orbán har gång på gång poserat med Putin – de har haft tolv officiella möten på lika många år, det senaste så nyligen som 1 februari. Han bjöd även in det ryska statligt ägda kärnkraftsbolaget Rosatom att finansiera och bygga kärnkraftverk på ungersk mark (ett projekt som fortsatt rulla på även under kriget). Ungern är kort och gott kompisen i den europeiska familjen som du inte kan lita på. Det är EU- och NATO-landet som bakom kulisserna vänsterprasslar friskt med den ryska diktaturen.

Det är inget nytt att Victor Orbán flörtar med ryska auktoritära intressen – detta är ett genomgående tema som märks långt utanför energipolitiken. Orbán motarbetar konsekvent demokratiska värden och mänskliga rättigheter. Förtrycket av fri press och mänskliga rättigheter i Ungern visar tydligt att Orbán är inspirerad av Putin. Landet är i dag ensamma i EU om att inte rankas som ett fritt land av det oberoende institutet Freedom House och enligt Reportrar utan gränser är pressfriheten i Ungern i Europas absoluta bottenskikt.

Ge inte Ungern en enda Euro

Så vad göra? Det är hög tid för EU att höja tonläget mot Ungern. Regeringens beteende är oacceptabelt. Att hålla inne på utbetalningar av återhämtningsfonden har inte varit tillräckligt, Ungern borde inte får en Euro av EU så länge de motarbetar EU:s intressen.

Landet borde exempelvis uteslutas från EU:s moderniseringsfond och från EU:s olika jordbruksstöd. När EU-bidrag började frysa inne för Polen så backade den polska regeringen från delar av sin auktoritära politik. Samma sak skulle kunna göras och prövas mot Ungern.

Granska SD:s Ungernvurm

Här i Sverige har Sverigedemokraterna gång på gång framhävt Ungern som ett föredöme, bland annat har partisekreteraren Rickard Jomshof beklagat att Sverige inte fungerar som Ungern. Att krama Ungern är att omfamna auktoritära styren och att hjälpa Putin i sin strävan att nedmontera EU utifrån. Sverigedemokraternas återkommande kopplingar till och hyllningar av Ungern förtjänar förnyad granskning – och kritik.

Det måste kosta att bete sig som Orbán. Det måste kosta att vara Putins bästa vän.

Fotnot: Sedan den här texten publicerades har EU enats om ett sjätte sanktionspaket mot Ryssland


E-post Politik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget