Debatt

Är Billström beredd att göra sin röst hörd för de iranska kvinnorna?

För att kvinnorna och folken i Iran ska segra mot den förtryckande mullaregimen behöver de stöd från omvärlden, skriver Kadir Kasirga, riksdagsledamot (S).

Narges Mohammadi 2009.
Narges Mohammadi 2009.Foto: MAGALI GIRARDIN/AP/TT
Kadir Kasirga
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Det rapporteras att Nobels fredspristagare för år 2023, den kvinnliga iranska aktivisten Narges Mohammadi, som är frihetsberövad i Iran, vägras att transporteras till sjukhuset eftersom hon vägrar att följa hijabreglerna.

I ett uttalande som publicerades på Instagram meddelar hennes familj att ”Narges Mohammadi har för andra gången vägrats att föras till sjukhuset för att hon vägrar bära hijab.”

Anhöriga till Narges Mohammadi uppgav att efter ett medicinskt team åkte till kvinnoavdelningen i Evin-fängelset för att undersöka Narges Mohammadi och utföra en EKG-undersökning, ”vägrade fängelseledningen till och med att överföra Narges till sjukstugan utan huvudduk.”

Arresterad 13 gånger

Familjen noterade att 51-åriga Narges Mohammadi hjärt- och lungproblem kräver akut sjukvård och att ”Narges är redo att riskera sitt liv genom att inte bära en ”tvungen huvudduk” ens för medicinsk behandling.” Narges Mohammadi, som tidigare har arresterats 13 gånger, har dömts till totalt 31 års fängelse och 154 piskrapp fem gånger.

Folket i Iran behöver Sveriges stöd och röst

Narges Mohammadi har varit frihetsberövat sedan 2021 och sitter i det beryktade Evin-fängelset. Narges blev en av de framstående kvinnorna för det feministiska upproret som går under parollen ”Jin, jiyan, azadi” i Iran och Östra Kurdistan.

Folket behöver stöd från omvärlden

Nobelkommittén tilldelade Narges det prestigefyllda fredspriset den 6 oktober och lovordade hennes kamp mot kvinnoförtrycket i Iran och hennes ansträngningar att främja mänskliga rättigheter och frihet för alla.

Den iranska kvinnorättsaktivisten Narges Mohammadi skickade ett meddelande från sin cell i Evin-fängelset i Teheran där hon skrev: ”Segern är inte lätt, men den är säker.”

För att kvinnorna och folken i Iran ska segra mot den förtryckande mullaregimen behöver de stöd från omvärlden.

Sverige har genom historien varit en röst för de förföljda runt om i världen men dessvärre har den rösten blivit tystare mot orättvisor sedan den högerkonservativa regeringens tillträde. Folket i Iran behöver Sveriges stöd och röst och då undrar jag om utrikesminister Tobias Billström är beredd att bli megafon för de modiga kvinnorna i Iran för att göra deras röst hörd, är utrikesminister Tobias Billström redo att ta det ansvaret?

Nämnda personer

Tobias Billström

Utrikesminister (M), ledamot i partistyrelsen
Master i filosofi och historia (Cambridge University, 2002), fil. mag i historia (Lunds uni., 2000)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00