Om  
Anna Ekström

Anna Ekström ny ordförande för Rio

Den tidigare utbildningsministern Anna Ekström (S) är ny ordförande för Rörelsefolkhögskolornas intresseorganisation (Rio).

Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet
Anders Gustafsson

Det var vid Rios kongress, som hålls vartannat år, som hon valdes som efterträdare till Stefan Attefall, som nyligen utsågs till landshövding i Uppsala.

– Vi folkhögskolor kan göra mer för att fler ska få utbildning och bildning och för att stärka kompetensförsörjningen. Men då behöver vi fler platser och bättre betalt per plats. Vi behöver göra mer för att fler ska känna till all vår verksamhet. Jag tror till exempel inte alla regioner känner till att folkhögskolor utbildar undersköterskor, säger Anna Ekström till Altinget. 

Vad blir det viktigaste du gör? 

– Det blir att värna och stärka folkhögskolan som en del av vår viktiga folkbildning. Värna, eftersom folkhögskolan och den allmänna kursen ifrågasätts allt oftare. Stärka, för att folkhögskolan bygger Sverige starkare.

Hon vill också se mer av det livslånga lärandet.

– Fler skulle kunna få jobb och fler arbetsgivare få anställda, om fler kunde läsa vidare på folkhögskola.

– Men också att fler kan bidra i samhällsdebatten och ta politiska uppdrag. Den bildning man får skapar kunskap och engagemang, säger Anna Ekström.

Tidigare minister

Rio är en intresseorganisation för de 114 folkhögskolor som drivs av folkrörelser, föreningar och stiftelser. 

Anna Ekström var utbildningsminister mellan januari 2019 och oktober 2022. Dessförinnan var hon gymnasie- och kunskapslyftsminister. Hon har också varit generaldirektör för Skolverket från 2011 till 2016.

Läs också

Nämnda personer

Anna Ekström

Ordförande Rörelsefolkhögskolornas intresseorganisation (Rio), styrelseordförande Umeå universitet, ordförande ABF Stockholm, ordförande folkhögskolan Biskops-Arnö.
jur. kand. (Stockholms uni., 1988)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00