Om  
Anders W Jonsson
Christofer Bergenblock
Martina Johansson

Anders W Jonsson lämnar socialutskottet

Centerpartiets mångåriga sjukvårdspolitiska talesperson Anders W Jonsson lämnar sitt uppdrag som ordinarie ledamot i socialutskottet.

Anders W Jonsson har lämnat utskottet en gång tidigare, då han hoppade in som partiledarvikarie under Annie Lööfs föräldraledighet.
Anders W Jonsson har lämnat utskottet en gång tidigare, då han hoppade in som partiledarvikarie under Annie Lööfs föräldraledighet.Foto: Jessica Gow/TT
Axel Hyttnäs TelinLinda Berglund

Anders W Jonsson har varit ledamot i socialutskottet från och till från 2010 och framåt. Mellan 2012 och 2014 var han dessutom utskottets ordförande. Han är också sjukvårdspolitisk talesperson sedan många år och utsågs så sent som i augusti till Centerpartiets kandidat i utredningen om statligt huvudmannaskap för vården.

Nu lämnar han sitt uppdrag som ordinarie ledamot. I stället blir han suppleant. Hallandsbördiga Christofer Bergenblock, talesperson för omsorgs- och funktionshinderspolitik, tar nu över Centerpartiets mandat.

Anders W Jonsson säger till Altinget att det inte finns någon prestige i partiet kring vem som sitter på vilken stol i utskottet. 

– Jag har suttit i utskottet sedan 2010 och varit ordförande så den fjädern har jag. Christofer har gjort ett jättebra jobb och jag tycker att det är roligt att nya riksdagsledamöter ska kunna säga att de är ordinarie ledamöter.

Sakpolitiskt behåller Anders W Jonsson sjukvårdsfrågorna i utskottet. Christofer Bergenblock har bland annat omsorgs- och funktionshindersfrågor och Martina Johansson socialtjänstfrågor.

Inte första gången

Det är inte första gången som Jonsson hoppar av som ordinarie utskottsmedlem. C-toppen lämnade i mars 2020 för att vikariera som partiledare under Annie Lööfs föräldraledighet. Han återvände dock inte som ordinarie ledamot förrän efter valet 2022.

Läs också

Nämnda personer

Anders W Jonsson

Förste vice partiordförande (C), riksdagsledamot, sjukvårdspolitisk talesperson
Läkare (Karolinska institutet, 1987)

Christofer Bergenblock

Riksdagsledamot (C), ledamot i partistyrelsen, talesperson i omsorgs- och funktionshindersfrågor
Gymnasielärare i svenska och religion (Göteborgs uni., 2000)

Martina Johansson

Riksdagsledamot (C), talesperson i socialförsäkringsfrågor
Social omsorgsutbildning (Mälardalens högskola)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00