Altinget har hittat sin norska chefredaktör

En erfaren redaktör ska leda etableringen av Norges nya tidning för bevakning av sakpolitik: Altinget i Norge.

Foto: Anne Elisabeth Næss/Altinget.no
Redaktionen

Altinget har nu hittat den redaktör som ska stå i spetsen för den norska utgåvan av Altinget. Hon heter Veslemøy Østrem och kommer senast från rollen som nyhetsredaktör på norska tidningen Vårt Land.

– Jag är mycket glad för den tilltro Altinget visar mig. Att leda uppstarten av ett så unikt projekt är både spännande och otroligt meningsfullt, säger Veslemøy Østrem.

Hon tillträder i juni och ska först och främst etablera redaktionen, som slår upp portarna i Norge senare under året.

Bred palett av erfarenheter

Nischmediet Altinget öppnades i Danmark 2000 och sedan 2014 finns Altinget, med sina sakpolitiskt inriktade nyhetsbrev, även i Sverige.

Fakta Veslemøy Østrem

• 51 år
• Journalistutbildning från Norsk Journalisthøjskole
• Erfarenheter från Vårt Land, Aftenposten, Sunnmørsposten och flera facktidskrifter och magasin.
• Leder Medienetværket - ett forum som arbetar för bättre ledarskap och ökad mångfald i mediebranschen.

– Altinget har ett tydligt mediekoncept, som vi gärna vill internationalisera. Politisk neutralitet och journalistik av hög kvalitet är vårt DNA. Vi är därför mycket glada att Veslemøy Østrem har tackat ja till att åta sig rollen som chefredaktör. Hon har den nödvändiga erfarenheten och insikten som krävs för att lösa uppgiften, säger Altingets vd Christoph Nørgaard.

Veslemøy Østrem har erfarenheter från en rad norska medier bakom sig. Bland annat har hon varit chef för politikredaktionen på Aftenposten, har arbetat med redaktionella events, med undersökande journalistik och har lett ett flertal digitala utvecklingsprojekt.

– Veslemøy har den breda palett av expertisområden som är nödvändiga för att bli Altingets första representant i Norge. Genom vår dialog har hon också visat att hon förstår och brinner för Altingets vision om att erbjuda ett alternativ till den befintliga politiska journalistiken, säger Christoph Nørgaard.

Fyller ett tomrum

Veslemøy Østrem menar att Altinget kommer att fylla ett tomrum på den norska mediemarknaden.

– Det behövs mer och bättre politisk journalistik. Det finns för många stora politikområden som nästan aldrig ägnas redaktionell uppmärksamhet. Många redaktioner har också ett starkt ideologiskt fundament som kännetecknar även journalistiken. Altinget kan, med sin neutrala hållning, bidra till ett mer insiktsfullt och nyanserat politiskt samtal, säger hon.

Altinget planerar att starta i Norge i andra halvan av 2022. Tidningen kommer att ha lokaler i centrala Oslo och bestå av en redaktion och en kommersiell avdelning.

Läs också

Nämnda personer

Veslemøy Østrem

Chefredaktör Altinget Norge
Journalistik (Norges journalisthøgskole, 1994), litteratur- och kulturvetenskap (Universitetet i Oslo)

Christoph Nørgaard

Vd Alrow Media (Altinget och Mandag Morgen)
Master i international business (Aarhus Universitet)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00