Snart finns Altingets politikbevakning även i Norge

Efter sommaren lanserar Altinget en handfull nischmedier i Norge. Rekryteringen av nyckelpersoner är igång.

Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Redaktionen

Altinget går nu in i Norge. Innan utgången av 2022 öppnar Altinget.no med nyheter om norsk politik, uppbackat av en handfull nischmedier.

Därmed tar mediekoncernen Alrow Media ännu ett steg i riktning mot att bli Nordens största politiska mediebevakare.

Naturligt nästa steg

– Vi har i många år drömt om att öppna en bevakning av politiken i Norge, precis så som vi gjort i Danmark och Sverige. Trots alla skillnader påminner de tre länderna mycket om varandra och vi är säkra på att det också i Norge finns en marknad för seriös, oberoende och politisk neutral journalistik som täcker politik på djupet, säger Alrow Medias styrelseordförande, Rasmus Nielsen.

Han öppnade Altinget.dk år 2000 och är fortsatt ägare av mediekoncernen Alrow Media, som Altinget är en del av. Den svenska utgåvan av Altinget öppnade 2014.

– Lanseringen i Norge är ett naturligt nästa steg i internationaliseringen av Altinget och drömmen om att skapa det största politiska mediehuset i Norden, säger vd Christoph Nørgaard.

Rekrytering pågår

Det norska dotterbolaget är upprättat och de praktiska förberedelserna inför lansering i ännu ett land är i full gång.

– Vi är i gång med att hitta de rätta personerna för att fylla både redaktionella och kommersiella ledningsfunktioner i Norge. Det räknar vi med att kunna kommunicera inom kort, säger Christoph Nørgaard.

Fakta

• Altinget är en del av Alrow Media som har cirka 170 anställda
• Altinget Danmark öppnade 2000 och består av 27 nischmedier. Dessutom utges ett tryckt magasin 10 gånger om året och en rad podcasts.
• Altinget Sverige öppnade 2014 och består av 10 nischmedier.
• Alrow Media omfattar också en tankesmedja, en konferens- och nätverksverksamhet samt det oberoende veckobrevet Mandag Morgen.
• Alrow Media äger även Grønbechs Hotel i Allinge, där den danska motsvarigheten till Almedalsveckan, Folkemødet, äger rum varje sommar.
• Alrow Media ägs av grundaren Rasmus Nielsen.

Drömma stort

Den norska utgåvan av Altinget får sitt huvudkvarter i Oslo, placerat i närheten av Stortinget och planen är att i uppstartsfasen öppna minst fem olika politikbevakningar, som var och en går på djupet med olika politikområden. Totalt ska uppemot 15 personer anställas.

– Vi tillåter oss att drömma stort. Detta är en stor satsning för ett mellanstort mediehus som vårt, men vi tror på att det finns plats för Altinget i Norge och vi ser fram emot att göra Norge till ännu en hemmaarena, säger Christoph Nørgaard.

Det exakta datumet för öppnandet av Altinget.no är inte fastlagt, men målet är att de första artiklarna på sajten ska publiceras i det andra halvåret av 2022.

Nämnda personer

Christoph Nørgaard

Vd Alrow Media (Altinget och Mandag Morgen)
Master i international business (Aarhus Universitet)

Rasmus Nielsen

Ägare och styrelseordförande Alrow Media, utgivare och ägare Altinget och Mandag Morgen
Journalistik (Danmarks Journalisthøjskole, 1983)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00