Alliansen vill snacka med Löfven – får nobben

INBJUDAN. Alliansens partiledare har tolkat valresultatet som att väljarna vill se en alliansregering. För att inte låta SD få inflytande vill de nu samtala med Stefan Löfven. Men han vill inte agera stödparti.

Beskedet från valnatten står fast. Alliansens partiledare ska jobba för en alliansregering med Ulf Kristersson som statsminister. I en debattartikel hos Dagens Nyheter och vid en pressträff i riksdagen presenterar de fyra alliansledarna ett antal punkter de vill se för att möjliggöra en bred enighet kring en ny regering.  

Läs också: Regeringsbildningen kommer att leda till svekdebatter 

I korthet går det ut på att Stefan Löfven ska avgå för att möjliggöra för talmannen att börja sondera terrängen för en ny regeringsbildare. Talmannen ska komma från allianspartierna. SD ska hållas utanför inflytande och Stefan Löfven bjuds in till samtal av Alliansen.  

– Vi tror att när dammet lägger sig så finns det en gemensam vilja att lösa svåra problem, säger Ulf Kristersson (M), partiledare.  

Nobben från S

Statsminister Stefan Löfven har svarat på inviten och han tackar nej. Han vill se samtal men partierna emellan, inte block mot block eller block mot enskilt parti.

– Nu uttrycks även förhoppningar att vi socialdemokrater skulle bortse från den möjliga mandatfördelningen och istället erbjuda oss att bli stödparti åt det borgerliga blocket och det är en tanke som kan avskrivas fullständigt. 

Läs också: Löfven: "Blockpolitiken bör begravas" 

Också tidigare S-ministern Thomas Bodström är kritisk till Alliansens inbjudan.

– Jag tycker att det är som att bjuda in på middag och låta gästerna titta på när maten äts, för att sedan låta dem betala notan, säger han till Expressen. 

Annie Lööf menar dock att Alliansen nu ger Socialdemokraterna chansen att få igenom politik.  

– Alliansen ger Socialdemokraterna chansen att spela en ny konstruktiv roll, säger hon.  

Kan ta tid

Ebba Busch Thor framhåller att Alliansen är betydligt större än både Socialdemokraterna ensamma och den nuvarande regeringen. Vänsterpartiet räknar ingen av alliansledarna med i ekvationen. Därför menar Alliansen att den är det största regeringsunderlaget. 

Hur samtalen ska föras, hur länge de ska pågå och när vi har en regering är ingenting vi vet i dagsläget. Men om man tolkar partiledarna för allianspartierna kan det ta tid.  

 – Tålamod är en av höstens viktiga egenskaper, säger Jan Björklund.

Forrige artikel Både S och V redo att förhandla Både S och V redo att förhandla Næste artikel Skolpolitiker kan mista riksdagsplats – får lita till kryss Skolpolitiker kan mista riksdagsplats – får lita till kryss
Glad sommar – på återseende i augusti!

Glad sommar – på återseende i augusti!

SOMMAR. Nu tar Altinget och redaktörerna för alla våra sakpolitiska nyhetsbrev semester. Även den dagliga gratisöverblicken tar paus under sommaren. Vi gör det med en bra känsla i magen och tillförsikt inför framtiden, trots tuffa tider. På återseende i augusti, kära läsare!