Alliansen har övertaget i ny opinionsundersökning

KORTNYTT. Med fortsatt framgång för Moderaterna har alliansen nu ett övertag över de rödgröna, enligt senaste mätningen från Aftonbladet/Inizio.

Moderaterna fortsätter att växa och mäter enligt senaste opinionsundersökningen från Aftonbladet/Inizio 24,6 procent. Detta medför att partiet har ökat med 8,6 procentenheter sedan bottennoteringen i augusti. Det är framförallt Sverigedemokraterna och Centerpartiet som enligt den senaste opinionsundersökningen tappar väljare till moderaterna. 

Sverigedemokraterna var vid samma tidpunkt förra året nära en toppnotering, sedan dess har partiet tappat 5,9 procentenheter och ligger i väljarbarometern nu på 15,9 procent. Centerpartiet har å andra sidan haft en positiv utveckling i opinionen tidigare, men dagens siffror visar alltså annorlunda.

–Centern har haft en väldig uppgång i opinionen och det hänger mycket samman med det förtroende som väljarna har för Annie Lööf som partiledare. Men sedan partiledarbytet i M tappar även C, säger Karin Nelsson till Aftonbladet, analyschef på Inizio.

Även Miljöpartiet fortsätter att tappa väljarstöd och ligger i dagsläget på 3,2 procent. Partiet antas ha tappat väljare till både Centerpartiet, Socialdemokraterna, Feministiskt initiativ och Vänsterpartiet. Socialdemokraterna noterar 28,5 procent vilket är en bit under det förra valresultatet på 31 procent.

Läs också: Klart med allianssamarbete inför valet – men oklart på vilket sätt

Med detta försämrade läge för de rödgröna och en ökning från alla allianspartier, förutom Centerpartiet mäter alliansen nu ett övertag över de rödgröna och mäter tillsammans 42 procent mot de rödgrönas 38,5 procent.

Forrige artikel Godkännande av utländska utbildningar i Sverige ökar Næste artikel Stockholm – Nordens mest dynamiska region
Här är alla 23 ministrar i nya regeringen

Här är alla 23 ministrar i nya regeringen

REGERING. Sveriges nya regering består av 23 ministrar, fem från Miljöpartiet och 18 från Socialdemokraterna. Det är lika många statsråd som i förra regeringen. Könsfördelningen är 12 kvinnor och elva män, vilket också är oförändrat jämfört med förra regeringen. Miljöpartiet får en minister mindre, Socialdemokraterna en mer.