Debatt

Aktivera landets länsstyrelser nu, Karkiainen

Min bild är att landets länsstyrelser i mycket varierande grad har aktiverat sig med anledning av det ryska överfallet på Ukraina, ett överfall som innebär att miljontals människor är på flykt och att säkerhetsläget i Sveriges absoluta omgivning snabbt ändras i fel riktning. Det skriver riksdagsledamoten Anders Åkesson (C).

”I samband med riksdagens frågestund i början av mars frågade jag Ida Karkiainen (S): Med anledning av vår omvärldssituation, vilka konkreta uppgifter och uppdrag har regeringen med anledning av detta beslutat ge landets 21 länsstyrelser?”
”I samband med riksdagens frågestund i början av mars frågade jag Ida Karkiainen (S): Med anledning av vår omvärldssituation, vilka konkreta uppgifter och uppdrag har regeringen med anledning av detta beslutat ge landets 21 länsstyrelser?”Foto: Henrik Montgomery/TT
Anders Åkesson
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Har regeringen satt sin regionala organisation, landets 21 länsstyrelser i arbete med anledning av Ukrainakrisen?

Inventera samhället

Landets 21 länsstyrelser utgör den svenska statens civila beredskapsorganisation på regional nivå. Länsstyrelserna är ”staten” regionalt. Länsstyrelsernas uppdrag i samband med samhällskriser är att hantera uppkomna krissituationer och att bygga upp det civila försvaret.

Vi har goda erfarenheter av länsstyrelsernas arbete på området, nu senast då de regionalt samordnade kommunernas, regionernas och statens arbete med att hantera pandemin. Vi har tidigare sett motsvarande insatser till exempel i samband med stora skogsbränder.

Varför har ännu ingen satt igång statens regionala organisation i syfte att inventera och organisera lätt förutsedda utmaningar på samhället?

Min bild i dag är att landets länsstyrelser i mycket varierande grad har aktiverat sig med anledning av det ryska överfallet på Ukraina, ett överfall som innebär att miljontals människor är på flykt och att säkerhetsläget i Sveriges absoluta omgivning snabbt ändras i fel riktning. Givetvis uppkommer då frågan: Varför har ännu ingen satt igång statens regionala organisation i syfte att inventera och organisera lätt förutsedda utmaningar för samhället?

I samband med riksdagens frågestund i början av mars månad frågade jag därför civilminister Ida Karkiainen (S): ”Med anledning av vår omvärldssituation, vilka konkreta uppgifter och uppdrag har regeringen med anledning av detta beslutat ge landets 21 länsstyrelser?”

Dra lärdom av covid-19

Av svaret att döma – som egentligen enbart innehöll en redovisning av länsstyrelserna generella roll i samhället – förstärktes mitt intryck av att regeringen då ännu inte aktiverat landets länsstyrelser. Med lärdom av covid-19 borde självklart detta redan skett så sent som en vecka efter det att Ryssland inlett en invasion av Ukraina.

Jag har nu följt upp min muntliga fråga med en skriftlig fråga till civilministern och hoppas givetvis att ett skriftligt svar ska vara mera uttömmande och visa att regeringen inte längre är så passiv.

Nämnda personer

Ida Karkiainen

Riksdagsledamot, ordförande i konstitutionsutskottet (S), styrelseledamot Folkbildningsrådet
Pol. mag i statsvetenskap (Luleå tekniska uni., 2010)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00