Adaktusson (KD) ställer inte upp i riksdagsvalet – listan på ledamöter som tackar nej växer

Den senaste riksdagsledamoten som meddelat att han inte ställer upp i riksdagsvalet är Lars Adaktusson (KD). Totalt har 16 nuvarande riksdagsledamöter meddelat att de inte kandiderar på nytt.

Lars Adaktusson på Kristdemokraternas valvaka 2018. Efter valframgången fick han en riksdagsplats.
Lars Adaktusson på Kristdemokraternas valvaka 2018. Efter valframgången fick han en riksdagsplats.Foto: Jessica Gow/TT
Johan Manell

Den senaste i raden av riksdagspolitiker som meddelat att de inte ställer upp för omval är Kristdemokraternas Lars Adaktusson. 

”Vad som arbetsmässigt följer därefter vet jag inte i dag, vad jag vet är att yrkesmässiga spårbyten inte sällan leder till spännande uppgifter och nya möjligheter.”, skriver han på Facebook.

Adaktusson gick med i KD 2013 och valdes året efter in i Europaparlamentet. Han blev också andre vice ordförande i partiet hösten 2017 men lämnade den posten redan våren 2019 efter att han kritiserats för att rösta mot abort flera gånger under sin tid som europaparlamentariker.

Andra kristdemokratiska handduken

Lars Adaktusson blir den andra kristdemokratiske ledamoten att avböja omval. Den första var Hampus Hagman (KD), något som Altinget var först att berätta om tidigare i veckan.

– Om allt går väl får jag och min fru barn i augusti och jag känner inte att jag vill veckopendla från Göteborg till Stockholm och ha småbarn hemma. Det andra skälet är att jag har arbetat i politiken under hela mitt vuxna liv. Jag känner att det är ett bra tillfälle att hitta på något annat i livet helt enkelt, sade han till Altinget.

Centeravhopp

Sedan tidigare har också de centerpartistiska riksdagsledamöterna Magnus Ek, Fredrik Christensson, Kristina Yngwe och Johanna Jönsson meddelat att de inte ställer kandiderar igen.

– Jag har tröttnat på att ha det här riksdagsuppdraget. Jag vill göra någonting annat, sade Jönsson till Altinget i mars.

Moderat manfall

Även Moderaterna kommer att tappa profilerade riksdagsledamöter efter valet 2022.

Annicka Engblom, Marta Obminska, Lars Hjälmered, Anders Hansson, Jan R Andersson och Katarina Brännström har alla sagt att de kommer att tacka för sig.

– Det finns en tid för allt. Jag är en av dem som känner att det är dags att lämna över till nya krafter nu. Jag tänker inte bli en långliggare, sade Engblom till Altinget i mars.

Liberala veteraner

Efter Liberalernas besked i regeringsfrågan, att eftersträva en regering även om den bygger på SD:s stöd, meddelade partiets andre vice ordförande Christer Nylander att han inte kommer att kandidera för en mandatperiod till. Han har suttit i riksdagen i över 20 år.

En som har suttit ännu längre och som kom in första gången redan 1988 är Barbro Westerholm. Hon har tidigare sagt att den här mandatperioden troligtvis blir hennes sista.

– Jag har en del annat som jag vill få klart innan jag lägger ihop ögonen. Så jag hinner nog inte, sade hon till Altinget i oktober 2020.

(S)topp

Även ett par socialdemokrater har meddelat att de inte kommer att kandidera på nytt. Först ut var riksdagsveteranen Hans Hoff (S), ledamot sedan 1999, som redan 2019 meddelade att den nuvarande mandatperioden är hans sista.

Nyligen gick partikollegan Anders Österberg och meddelade att även han slutar. Han kom in i riksdagen 2015.

– Dels hade jag redan när jag tillträdde tänkt att två mandatperioder är mitt mål, och sedan har jag aldrig jobbat så hårt under en så lång tid. Nu vill jag att andra med mer energi tar över stafettpinnen, säger han till tidningen Mitt i.

Totalt rör det sig alltså om 16 riksdagsledamöter som redan nu meddelat att de inte ställer upp för omval.

Läs också
 

Nämnda personer

Lars Adaktusson

Tidigare riksdagsledamot och europaparlamentariker (KD), journalist SVT
Journalistik (Journalisthögskolan Göteborg, 1976)

Anders Österberg

Ordförande exploateringsnämnden (S) Stockholms stad
Lärarexamen (Göteborgs uni., 2006)

Hampus Hagman

Tidigare riksdagsledamot (KD)
Statsvetenskap (Göteborgs universitet)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdChristoph NørgaardOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024