Ledamöterna som inte vill bli omvalda – “Jag har tröttnat”

Två centerpartister och två moderata riksdagsledamöter har redan nu meddelat att de inte ställer upp för omval 2022. Medan en moderat kan komma att prova lyckan i en ny valkrets.

Moderaten Annicka Engblom (t.v.) och centerpartisten Johanna Jönsson (t.h.) kommer båda att lämna riksdagen efter valet 2022.
Moderaten Annicka Engblom (t.v.) och centerpartisten Johanna Jönsson (t.h.) kommer båda att lämna riksdagen efter valet 2022.Foto: Christine Olsson/TT, Peter Wallberg/TT
Johan Manell

Det kan tyckas vara ett tag kvar till riksdagsvalet 2022. Men nomineringarna till partiernas riksdagslistor rullar på för fullt på flera håll. Därför är det några ledamöter som redan nu meddelar att de inte kommer att ställa upp för omval.

– Det finns en tid för allt. Jag är en av dem som känner att det är dags att lämna över till nya krafter nu. Jag tänker inte bli en långliggare, säger Annicka Engblom (M), riksdagsledamot från Blekinge, till Altinget.

Veteran

Engblom kom in i riksdagen redan 2006 och har hunnit med mandatperioder i skatteutskottet, försvarsutskottet och konstitutionsutskottet och är nu inne på en period i kulturutskottet. Även om det återstår ett och ett halvt år vet hon redan nu vad hon är mest stolt över under sin riksdagskarriär.

– Arbetet som jag gjorde för att veterandagen den 29 maj skulle bli en ny allmän flaggdag. Det är något jag är stolt över och jag känner hur viktigt det beslutet var och är för veteraner och deras anhöriga.

Vad hon kommer att göra efter riksdagen vill hon inte avslöja än.

– Jag har tankar och lite erbjudanden. Men jag vilar på hanen för det är ett och ett halvt år kvar och vi har ett val att vinna först.

Ungt avhopp

Även Magnus Ek (C), en av riksdagens yngsta ledamöter, meddelar att han inte kommer att kandidera.

“På lördag har Östgötacentern distriktsstämma. Då kommer jag meddela att jag inte kandiderar för en till mandatperiod i riksdagen. Det är inte för att nåt är fel, utan för att det mesta är rätt.”, skriver Ek på Facebook.

Han skriver att han vill vara mer hemma på släktgården i Gryt och att han efter sex år som heltidspolitiker känner att han “behöver göra annat i livet, annars kommer jag till slut varken vara nöjd i uppdraget eller, i slutändan, en bra riksdagsledamot.”

Däremot kommer han att kandidera till ytterligare en period i Kyrkomötet i kyrkovalet i höst.

Tröttnat

Johanna Jönsson (C) är en annan centerpartist som meddelat att hon inte ställer upp. Hon kom in i riksdagen 2014 och blev då också partiets migrationspolitiska talesperson. Men hösten 2019 bytte hon till att i stället bli talesperson för psykisk hälsa. “Det tog stopp. Sedan dess har jag försökt hitta tillbaka till lusten och engagemanget för politiken”, skriver hon på Facebook.

– Jag har tröttnat på att ha det här riksdagsuppdraget. Jag vill göra någonting annat, säger hon till Altinget.

Efter valet 2022 planerar hon att ha ett jobb som inte har med politik att göra.

– Jag har en utbildning som samtalsterapeut så det är väl det jag har tänkt att jobba med.

Fritidspolitiker

KU-ledamoten Marta Obminska (M) har också planer på att ta “ett riktigt jobb” efter att hon slutar i riksdagen 2022. Men politiken tänker hon inte släppa, utan planerar att ställa upp i valet till kommunfullmäktige i Uppsala för att fortsatt vara fritidspolitiker.

Hon kom in i riksdagen 2010.

– Tre mandatperioder är en ganska stor del av mitt vuxna liv. Det är kanske rimligt att göra något annat. Jag tycker också att tajmingen är rätt. Att säga till i god tid men samtidigt försöka avsluta mitt uppdrag snyggt, säger hon till Altinget.

Vad det blir efter riksdagen har hon inte bestämt sig för. Men hon vet vad det är för typ av jobb hon är intresserad av.

– Jag dras mot näringsliv, organisation, myndighet och civilsamhälle. Sen har jag ganska bra koll på de olika politiska nivåerna i Sverige. Jag har jobbat eller varit ledamot på alla nivåer. Det kanske man kan använda till något, säger hon.

Flyttar

En riksdagsledamot som också har aviserat förändring är Åsa Coenraads (M). Hon representerar i dag Västmanlands läns valkrets. Men i den kommer hon inte att kandidera. Anledningen är att hon planerar att flytta.

– Jag har en relation med en man i Blekinge sedan 16 år tillbaka. Under pandemin har jag arbetat från Blekinge och känt att det är här jag har kärleken och därför har jag bestämt att flytta till Blekinge. Då är det inte rätt mot västmanlänningarna att kandidera där, säger hon till Altinget.

Jordbruksintresse

Coenraads kom in i riksdagen samma år som Obminska, 2010. I dag är hon ledamot i trafikutskottet men den största tiden har hon tillbringat i miljö- och jordbruksutskottet.

– Från början önskade jag det på grund av miljöfrågorna. Sen upptäckte jag ett engagemang för jordbruksfrågor: livsmedel, rovdjur och liknande. Jag har jobbat med allt som går att klappa, äta och skjuta.

Fortsättning

Hennes stora politikintresse gör att hon gärna fortsätter i riksdagen, även efter flytten. Hon har meddelat Moderaterna i Blekinge att hon står till förfogande.

– Jag slutar inte med politiken bara för att jag byter hemort, det är allt för roligt och jag har mer att ge.

Och ska man tro partikamraten Annicka Engblom, som faktiskt också ursprungligen är från Västmanland, finns det mycket att göra för Blekinge i riksdagen. Inte minst när det gäller infrastruktur och arbetsmarknadsfrågor.

– Där kommer jag inte gå i mål men lämna över en väl förberedd stafettpinne till min efterträdare, säger hon.

Engblom välkomnar att Åsa Coenraads ska engagera sig i länet.

– Jag hoppas verkligen att hon blir ett av toppnamnen.

Nämnda personer

Annicka Engblom

Tidigare riksdagsledamot (M)
Radiokommunikation (Marinens officershögskola, 1994)

Johanna Jönsson

Tidigare riksdagsledamot (C)
fil.kand. internationella relationer (Malmö uni. 2011)

Marta Obminska

Tidigare riksdagsledamot (M)
Jur. kand (Uppsala uni., 2006), projektledning (Idékraft, 2000)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00