Debatt

ABF: ”Medierapporteringen om Botkyrka har inte varit rättvisande”

Att fritidsgårdar i utsatta områden har problem är inget unikt för Botkyrka, eller ABF. Det är inget vi ska blunda för eller förneka. Det skriver Annica Dahl, förbundssekreterare ABF, i ett öppet brev till utbildningsminister Mats Persson (L).

Mediebilden av tillståndet i några tidigare ABF-drivna fritidsgårdar i Botkyrka som fått ny aktualitet i samband med en politisk konflikt i det lokala socialdemokratiska partiet är förskräcklig, skriver Annica Dahl, ABF.
Mediebilden av tillståndet i några tidigare ABF-drivna fritidsgårdar i Botkyrka som fått ny aktualitet i samband med en politisk konflikt i det lokala socialdemokratiska partiet är förskräcklig, skriver Annica Dahl, ABF.Foto: Henrik Montgomery/TT
Annica Dahl
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Utbildningsminister Mats Persson har bjudit in ABF:s ledning till ett möte för att diskutera läget i ABF efter händelserna i Botkyrka. Jag vill med detta öppna brev berätta att jag ser fram mot mötet, och även ta upp vad jag vill prata om.

Allt börjar med ABF

På ett sätt är det märkligt att utbildningsministern vill träffas nu för att prata om något som rör kommunal upphandling och skedde för över ett år sedan. Men jag förstår den politiska bakgrunden. Mediebilden av tillståndet i några tidigare ABF-drivna fritidsgårdar i Botkyrka som fått ny aktualitet i samband med en politisk konflikt i det lokala socialdemokratiska partiet är förskräcklig. Oron som sprider sig är på riktigt. Jag möter denna även i min roll.

Altingets gratis nyhetsbrev

Så det är bra att Mats Persson vill träffas. Även om vi säkert inte är överens om allt tror jag dessutom vi delar vissa grundläggande värderingar. Liberalerna har länge haft en djup förståelse för vikten av ett levande civilsamhälle, bildning, och studieförbundens roll i detta. Jag har personligen upplevt detta på mycket nära håll i gott samarbete med många av Perssons partivänner.

Det finns en förståelse för att Sverige inte skulle vara det fina land vi är utan en stark folkbildningstradition. Hur stor del av det svenska musikundret har inte fått sin början i en ABF-replokal? Hur många äldre kommer inte ur ensamheten och möter andra i en studiecirkel? Finns det någon annan del av svenskt kultur- och utbildningsväsendet som når lika många, i så stor del av landet, i så olika grupper? Allt detta tror jag Mats Persson är medveten om.

Jag hoppas att utbildningsministern är ute efter ett seriöst samtal och inte att plocka politiska poänger utifrån lösa rykten.

Ingen förnekar problemen

Sedan är det naturligtvis så att om man som vi finns närvarande i hela landet tvingas man också möta även de mörkare sidorna av vårt samhälle. Vi lever i ett land med segregation, klyftor och gängkriminalitet. Att fritidsgårdar i utsatta områden har problem är inget unikt för Botkyrka, eller ABF. Det är inget vi ska blunda för eller förneka.

Med det sagt är det uppenbart att medierapporteringen de senaste veckorna inte har varit rättvisande. Uppgifter har flugit genom luften, korrigerats, kommit tillbaka. Det har spekulerats och antytts. När jag talar med ABF:arna lokalt har de en helt annan bild än den som spridits. Ingen förnekar problem, men jag hör berättelser om en lokal organisation som försökt hantera dem och göra rätt, och som sedan länge accepterat den lösning kommunen har landat i även om de är djupt kritiska till processen.

Jag pratar gärna med Mats Persson om detta. Det är bra att han vill sätta sig in i vad som faktiskt har hänt. Vi kan prata om situationen i utsatta förorter, problem med kriminalitet, och vad vi kan göra för att möta dem. Jag hoppas att utbildningsministern är ute efter ett seriöst samtal och inte att plocka politiska poänger utifrån lösa rykten. Det är åtminstone så jag kommer att gå in i vårt möte.

”Vi är alla vettskrämda”

För framförallt vill jag prata om folkbildningen. Jag förutsätter att utbildningsministern inte har någon annan agenda än jag har. Vi vill värna den fria folkbildningen, vi oroas över de krafter som vill pressa tillbaka den och vi ser potentialen i att även det civila samhället är med och bygger Sverige starkt.

Vi är alla vettskrämda över de problem med gängvåld och skjutningar som Sverige plågas av. De drabbar även oss i studieförbunden. Men en fri folkbildning är i grunden en del av lösningen, inget annat. Det vet jag att utbildningsministern tycker. Jag hoppas att han även kommer våga säga det.

Nämnda personer

Mats Persson

Utbildningsminister (L), ledamot i partistyrelsen
ekon. dr. ekonomisk historia (Lunds uni., 2015)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00