Årets mest lästa EU-debatter på Altinget

Skogspolitik, klimat och EU:s strålskyddsdirektiv. Här är några av årets mest lästa debattartiklar på Altinget EU.

Ett replikskifte mellan Heléne Fritzon (S) och landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) är ett av årets mest lästa på Altinget EU.
Ett replikskifte mellan Heléne Fritzon (S) och landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) är ett av årets mest lästa på Altinget EU.Foto: TT/Montage

S: Regeringen skämmer ut Sverige i EU när den låtsas skydda skogen

”Att den svenska regeringen låter Sverigedemokraterna diktera politiken och tvinga Sverige att säga nej till sin egen överenskommelse skadar vårt anseende i rådet inför framtida förhandlingar, inte minst i skogs- och miljöfrågor”

Så skrev Europaparlamentarikerna Heléne Fritzon (S) och Erik Bergkvist (S). Artikeln fick strax därefter svar från Peter Kullgren.

Peter Kullgren: Tillhör de svenska skogarna egentligen Bryssel, Fritzon?

”När man läser den socialdemokratiske europaparlamentarikern Helene Fritzons debattartikel på Altinget blir det tydligt varför skogsbruket blivit så trängt från Bryssel de senaste åren. Den defaitistiska attityd som präglar artikeln har också genomsyrat de rödgrönas EU-politik. Det har varit mer prioriterat att vara till lags och omtyckt i de fina salarna i Bryssel än att värna de svenska skogarna.

Det verkar inte bättre än att denna världsbild även är Socialdemokraternas och Fritzons världsbild.

Det finns en mening i Fritzons artikel som är väldigt talande: "I Sverige finns en stor andel av EU:s skogar". Smaka på den: "EU:s skogar". Det är Bryssel världsbild. Att svenska skogar egentligen är EU:s skogar.”, svarade Peter Kullgren.

EU:s renoveringskrav kan driva folk från hus och hem

”Att ett ogenomtänkt EU-förslag, som knappt någon vanlig svensk har hört talas om, kan få så här stora konsekvenser för människors liv är beklagligt. Vad värre är att många villor som i dag inte når upp till rätt energiklass sannolikt finns i delar av Sverige som inte har de högsta bostadspriserna eller inkomsterna. Vilken bank vill låna ut pengar till att renovera en villa för en halv miljon när det taxerade värdet på fastigheten kanske understiger priset för själva renoveringen?”

Så skrev Carl Albinsson, EU-ansvarig på Timbro. 

Emma Wiesner: Vad sysslar ni andra partier i EU med, egentligen?

KD motarbetade, MP sov under förhandlingarna och SD röstade nej. Men nu kan vi från Europaparlamentet leverera ett klimatsystem som gör skatter på plastpåsar och flygstolar meningslösa, skriver Emma Wiesner, Centerpartiet.

Cancerpatienter drabbas när vårdens medarbetare nekas specialistutbildning

Enligt EU:s strålskyddsdirektiv behövs specialistutbildade sjukhusfysiker för en fullgod patientsäkerhet. Men tio år efter att direktivet trädde i kraft uppfyller Sverige inte kraven, skriver Patriq Fagerstedt, förbundsordförande Naturvetarna, tillsammans med sjukhusfysikerna Marie-Louise Aurumskjöld och Åsa Palm.

Nämnda personer

Carl Albinsson

Programansvarig Timbro

Heléne Fritzon

Europaparlamentariker (S), vice ordförande S&D, ledamot i partistyrelsen
Lågstadielärare (Högskolan Kristianstad, 1987)

Erik Bergkvist

Europaparlamentariker (S), ledamot i partistyrelsen
Doktor i nationalekonomi (Umeå uni., 2001)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00