Debatt

Peter Kullgren: Tillhör de svenska skogarna egentligen Bryssel, Fritzon?

Det finns en mening i Fritzons artikel som är väldigt talande: ”I Sverige finns en stor andel av EU:s skogar”. Smaka på den: ”EU:s skogar”. Det är Bryssels världsbild, skriver landsbygdsminister Peter Kullgren (KD).

Det finns inga EU-skogar. Blott Sverige svenska skogar har, skriver landsbygdsminister Peter Kullgren (KD)
Det finns inga EU-skogar. Blott Sverige svenska skogar har, skriver landsbygdsminister Peter Kullgren (KD)Foto: TT/montage
Peter Kullgren
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

När man läser den socialdemokratiske europaparlamentarikern Helene Fritzons debattartikel på Altinget blir det tydligt varför skogsbruket blivit så trängt från Bryssel de senaste åren. Den defaitistiska attityd som präglar artikeln har också genomsyrat de rödgrönas EU-politik. Det har varit mer prioriterat att vara till lags och omtyckt i de fina salarna i Bryssel än att värna de svenska skogarna.

Det verkar inte bättre än att denna världsbild även är Socialdemokraternas och Fritzons världsbild. 

Det finns en mening i Fritzons artikel som är väldigt talande: "I Sverige finns en stor andel av EU:s skogar". Smaka på den: "EU:s skogar". Det är Bryssel världsbild. Att svenska skogar egentligen är EU:s skogar.

Läs också

Det verkar inte bättre än att denna världsbild även är Socialdemokraternas och Fritzons världsbild. Jag tror inte hon avsåg att det skulle komma fram så tydligt - men sannolikt här hon så förblindad av Brysselperspektivet att hon inte längre ser att skogspolitiken är en nationell kompetens. Det finns inga EU-skogar. Blott Sverige svenska skogar har.

Vi ser vikten av skogsbruket

Nu har Sverige fått en ny regering. En regering som ser vikten av skogsbruket - för ekonomin och för klimatet - och det märks.

Det märks i Förnyelsedirektivet där en tydlig svensk förhandlingslinje medförde att alla attacker på svenskt skogsbruk som kom från Bryssel ströks ur det slutgiltiga dokumentet. Det ledde till att svensk fjärrvärme räddades. Jag bävar inför vad som hänt om Fritzon och hennes socialdemokrater lett de förhandlingarna.

Vi kommer prata med alla

Jag kommer att samtala med alla partier i riksdagen för en politik som värnar den svenska skogen och det svenska skogsbruket. Skogsbruket är avgörande för att vi ska klara klimatomställningen och våra internationella åtaganden. Att kategoriskt utestänga folkvalda partier som Fritzon förespråkar tror jag är destruktivt och det gynnar inte den svenska skogspolitiken. Att reda ut rötan som spritt sig inom skogspolitiken under de rödgrönas regeringstid är motivation som får mig att hoppa ur sängen varje morgon. Det kommer Fritzon bli än mer varse om framöver.

Nämnda personer

Heléne Fritzon

Europaparlamentariker (S), vice ordförande S&D, ledamot i partistyrelsen
Lågstadielärare (Högskolan Kristianstad, 1987)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00