Debatt

Åkesson (C): Regeringens kappvändning sätter människor i kläm

DEBATT. När regeringen stoppade planerna att låta 700 mhz-bandet användas för bredband och mobiltelefoni borde det ha följts av en massiv satsning på alternativa bredbandslösningar, menar Centerpartiets infrastrukturpolitiska talesperson Anders Åkesson.

Anders Åkesson, infrastrukturpolitisk talesperson för Centerpartiet
Anders Åkesson, infrastrukturpolitisk talesperson för Centerpartiet Foto: Centerpartiet
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Av: Anders Åkesson, infrastrukturpolitisk talesperson, Centerpartiet

Tillgång till en bra och stabil internetuppkoppling är en nyckelfråga för att hushåll, företag och offentliga verksamheter i hela Sverige ska fungera på ett bra sätt.

Utan fungerande bredband stannar Sverige. 

Tyvärr är det redan i dagsläget så att delar av landet saknar bredband med en hög kapacitet. Detta trots att man måste betrakta ett fungerande bredband i livets flesta situationer som en absolut nödvändighet, inte en lyxvara. Det är därför vi i Centerpartiet kallar bredband för ”det femte transportslaget”, lika viktig för livets olika situationer och skeenden som vägar, järnväg, sjöfart och flyg.

Många delar av samhället drabbade

Avsaknaden av bra uppkoppling för bredband och mobiltelefoni har länge varit ett problem för många av oss och ju mer utvecklingen går framåt och ju mer samhället digitaliseras, desto större blir problemet.

Avsaknaden av bra uppkoppling för bredband och mobiltelefoni har länge varit ett problem för många av oss och ju mer utvecklingen går framåt och ju mer samhället digitaliseras, desto större blir problemet.

De människor som ställs utanför tappar fler och fler möjligheter till grundläggande tjänster.

Man kan exemplifiera med småföretagaren som behöver kunna ta betalt, kommunicera med sin leverantör och marknadsföra sin verksamhet. Eller för den delen anställda och äldre på äldreboendet som är beroende av att det uppkopplade trygghetslarmet fungerar.

Bredbandsplaner avblåsta av regeringen

Det var därför Centerpartiet och Alliansregeringen beslutade att det befintliga 700 mhz-bandet, som tidigare använts för marksänd tv, nu skulle börja användas för bredband och mobiltelefoni. Då skulle relativt små åtgärder snabbt kunna skapa tillgång till bra uppkopplingar även i områden som i dag står helt utan tillgång till bredband. Meningen var att den processen skulle ha dragit igång den första november, men bokstavligt ”fem i tolv” avblåstes det hela av regeringen Löfven.

Anledningen är att man vill se över om 700 mhz-bandet delvis ska användas för kriskommunikation istället. I det förändrade säkerhetsläge som i dagsläget råder så har jag förståelse för att man vill titta på den möjligheten.

Saknar plan för bredbandsutbyggnad

Med det sagt finns det fortfarande skäl att vara kritisk till så väl den korta framförhållningen och det faktum att regeringen helt saknar en plan för hur bredbandsutbyggnaden ska ske.

Redan innan beslutet var bredbandsfrågan eftersatt efter en längre tids ointresse från tidigare ansvarig minister, Mehmet Kaplan (MP).

Tyvärr förvärras det problemet avsevärt när Kaplans efterträdare Peter Eriksson (MP) drog i handbromsen i sista stund.

Kompensera med andra lösningar

Min uppfattning är att regeringsbeslutet att stoppa utrullningen av bredband via 700 mhz-bandet borde ha medfört en massiv satsning på den nya generationens trådlösa infrastrukturlösningar för bredband med motsvarande fiberkapacitet.

Det hade gått att göra snabbt och kostnadseffektivt.

Regeringen har så här långt inte visat någon som helst ambition att överbrygga de problem man skapat med sin kappvändning.

Tyvärr är det nu människorna och verksamheter som sätts på undantag och tvingas vänta på möjligheten att fullt ut få samma möjligheter som andra redan har.

Dokumentation

Debatt på Altinget

Vill du medverka i debatten? Kontakta debattredaktör Ola Hjalmarsson på debatt@altinget.se


Nämnda personer

Anders Åkesson

Tidigare riksdagsledamot (C)
Massmedia och kommunikation (Högskolan i Kalmar 1997)

    E-post Politik på allvar

    Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget