SD största parti på Facebook

SOCIALA MEDIER. På Facebook får både S och M se sig omsprungna av SD. Tre partier utanför riksdagen placerar sig också högt på listan.

Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Johan Manell

Det är inte samma partier som har flest riksdagsmandat som har störst stöd på Facebook. Flest "gilla-markeringar" på den sociala plattformen har i stället Sverigedemokraterna, följt av Socialdemokraterna och Feministiskt Initiativ. Vänsterpartiet följer, med större stöd än Moderaterna. Förutom FI så slår även Piratpartiet och Alternativ för Sverige riksdagspartier.

SD har tydlig strategi

För SD är Facebook en viktig plattform. Där kan partiet styra sin kommunikation tydligare än via traditionell media. 

– När det skrivs i etablerad media får vår politik och vilka vi är tolkas på ett sätt som inte står i linje med vad vi själva tycker. Så vi har haft ett ganska stort behov av att prata om våra frågor i egna kanaler, säger Joakim Wallerstein, kommunikationschef hos Sverigedemokraterna, till Altinget.

Läs också: SD2018 på SD:s valaffischer 2018

– I den bästa av världar fungerar media som en apparat som granskar och reder ut vad som faktiskt är rätt och försöker återge någon form av sanning. Nu är det inte så i Sverige.

Joakim Wallerstein, kommunikationschef SD
Om vikten för partiet att hitta alternativa kommunikationsvägar till de traditionella medierna.

Wallerstein menar att SD har en lång tradition av att hitta andra plattformar än de traditionella medierna. Länge var det via egna tryckta tidningar, nu har det flyttat till nätet. Men arbetssättet skiljer sig inte så mycket åt. 

– Vi ser våra sociala medier som en redaktion. Vi hanterar det som redaktionellt material. Vi skriver referat på vad våra politiker har sagt och gjort under dagen. Det finns ett värde att följa oss, man får se vad vi tycker i dagsaktuella frågor. Det är inte bara “tryck tumme upp för Jimmie”. 

Läs hela artikeln med grafik över alla partier på Altinget Rikspolitik  (betallänk, testa en gratisprenumeration i två veckor)


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00