SD2018 på SD:s valaffischer 2018

KAMPANJ. SD menar att väljarna redan uppskattar sverigedemokratisk politik. Så fokus i valet blir att få väljarna att också uppskatta partiet.

Invandring och integration är alltjämt högst på Sverigedemokraternas agenda. Men partiet menar att väljarna redan vet det. Så det budskapet skippas på valaffischerna. Där ska det istället endast stå “SD2018”. Idén till det har partiet fått från kommentatorsfält där människor börjat skriva just det, berättar SD:s  kommunikationschef Joakim Wallerstein.  

Vill bort från "unga arga män"

Att invandring och lag och ordning, SD:s kärnfrågor, seglat upp som viktiga frågor välkomnas av Sverigedemokraterna och partiet menar att väljarna känner till och uppskattar partiets hållning i dessa frågor. Men en del har fortfarande har en negativ bild av själva partiet. Därför väljer man att lyfta fram företrädarna på affischerna. Man vill komma bort från bilden att det bara är unga, arga män som företräder partiet.  

Läs också: SD möblerar om rejält på riksdagslistan

– Under tidigare valrörelser har vi haft ett behov av att förklara varför det finns problem med att ha så stor invandring, därför att det inte har varit uppenbart för alla. I dag gör vi bedömningen att de flesta förstått det. Men det kanske är så att vi nu i första hand måste lägga fokus på att förklara vilka vi är. För det kanske är så att vår problembeskrivning och våra lösningar är mer populära än vad vi är. Att vårt rykte fortfarande är problematiskt, säger Henrik Vinge (SD), presschef och riksdagskandidat till Altinget. 

Inga fler skandaler

Henrik Vinge menar att det dåliga ryktet delvis varit sant tidigare. Att det, i sammanhanget, unga partiet på kort tid vuxit snabbt och därför också lockat till sig företrädare som har agerat olämpligt. Under den nuvarande mandatperioden har flera personer lämnat eller blivit uteslutna ur Sverigedemokraternas riksdagsgrupp och partiet har slagit svenskt rekord i politiska vildar i riksdagen.

Läs också: SD:s riksdagsvildar – och så var de bara 42...

Nu tyder det mesta på att partiet kommer att ha betydligt fler ledamöter nästa mandatperiod. Men Henrik Vinge tror ändå inte att den turbulenta mandatperioden kommer att upprepas. 

– Jag ser inifrån vilken enorm kvalitetsskillnad det är i dag jämfört med för bara några år sedan. Dels de som var nya då som har blivit rutinerade, fått erfarenhet och blivit bättre men också att vi lyckats attrahera människor som tidigare inte velat komma till oss. Det kommer märkas att vår nivå höjs, säger han. 

Forrige artikel L: Mindre pengar – mer engagerad valrörelse L: Mindre pengar – mer engagerad valrörelse Næste artikel M vill pränta in bilden av Kristersson  M vill pränta in bilden av Kristersson 
Glad sommar – lästips för semestern

Glad sommar – lästips för semestern

SOMMARUPPEHÅLL. Altinget Rikspolitik går på semester. Om du inte kan få nog av Altinget så hittar du här några guldkorn från våren. Nästa nyhetsbrev kommer i mitten på augusti.