Och så var de bara 42...

ANALYS. På kort tid har Sverigedemokraterna förlorat tre riksdagsledamöter till det nybildade partiet Alternativ för Sverige (AFS). SD:s riksdagsgrupp bär fler och fler drag av en Agatha Christie-deckare.

Det händer att politiker byter parti och blir politiska vildar men normalt sett hör det till ovanligheterna. De senaste veckorna har det dock nästan blivit vardag då tre sverigedemokratiska riksdagsledamöter valt att lämna partiet för det nystartade AFS. SD:s partiledning håller, åtminstone utåt sett, masken och kallar AFS för Alternativ för sparkade. I någon mening har de rätt. Varken Olle Felten eller Mikael Jansson fick förnyat förtroende på riksdagslistan.

Läs också: SD mot vildar – men välkomnar vildar från andra partier

Men om man lyfter blicken är det som har skett i SD:s riksdagsgrupp under den här mandatperioden på många sätt unikt. SD gjorde ett framgångsrikt val 2014 och hela 49 ledamöter tog plats i riksdagen. Under det första året var gruppen intakt. Men redan hösten 2015 fick SD sin första vilde då Jimmie Åkessons svärmor Margareta Larsson lämnade partiet. Hösten därefter uteslöts Anna Hagwall, tidigare andre vice ordförande i partiet. Även hon valde att sitta kvar i riksdagen och SD:s manskap var nere på 47.

Login