Funktionsrätt Sverige: LSS-ändringar riskerar bli kosmetiska

LSS. Det finns en risk att lagförslaget om att sondmatning och andning ska räknas in bland de grundläggande behoven endast blir en kosmetikaförändring. Det säger Mikael Klein, intressepolitisk chef på Funktionsrätt Sverige.

Regeringens lagförslag om att sondmatning och andning ska räknas in bland de grundläggande behoven i LSS – Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade – är det första konkreta resultatet av januariavtalet. Enligt socialminister Lena Hallengren (S) ska förslaget rätta till några av de mest uppmärksammade bristerna i LSS.

– En grupp med stora behov, ofta barn, har fått beskedet att deras behov av hjälp med sondmatning och andning inte har gett rätt till personlig assistans. Det har fått till följd att personer med behov har fått sin personliga assistans indragen. Så ska vi inte ha det, sade Lena Hallengren vid en pressträff förra veckan.

Kosmetikaförändring

Mikael Klein, intressepolitisk chef på Funktionsrätt Sverige, var först positiv till lagförslaget. Men efter att ha diskuterat frågan med juridiskt kunniga på organisationen har han blivit mer tveksam.

– Lagförändringen riskerar att bara bli en kosmetikaförändring, säger han till Altinget.

Bara integritetskänsliga moment räknas

Mikael Klein säger att Försäkringskassan visserligen kommer att räkna in sondmatning och andning som grundläggande behov, men det betyder inte att det ger rätt till personlig assistans. Ett grundläggande behov måste nämligen ha personlig karaktär, handla om integritetskänsliga situationer för att ge rätt till assistans.

Läs hela artikeln på Altinget Vård (betallänk, här kan du testa gratis)

Läs också: Lina Nordqvists dubbla roll

Beslutskedja: Behov av hjälp med andning och sondmatning

21/2
2019
27/2
2019
1/3
2019
30/4
2019

Forrige artikel Journalistförbundet ifrågasätter TCO:s hållning mot SD Journalistförbundet ifrågasätter TCO:s hållning mot SD Næste artikel Svensk kandiderar i EU-parlamentsvalet för Malta Svensk kandiderar i EU-parlamentsvalet för Malta
Ylva Johansson (S):

Ylva Johansson (S): "2019 kan bli ett mörkt år"

DEBATT. Att förhindra dödsolyckor på arbetet är en av mina främsta prioriteringar. Arbetsmiljöverket har fått ökade anslag. Den nya arbetsmiljöstrategin ska fokusera på nollvisionen och andra viktiga åtgärder, skriver arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S).